Aféra v prezidentově ochrance. Hrad i policejní prezidium uvažují o personálních změnách

Události ČT: Změny v prezidentově ochrance (zdroj: ČT24)

Policejní prezidium a kancelář hlavy státu hledají cestu, jak vyřešit aféru v hradní ochrance. Velitele útvaru Zdeňka Šimana i některé jeho zástupce chce prezident Miloš Zeman nechat vyměnit. Důvodem je podezření ze šikany podřízených, kvůli kterému čelí Zdeněk Šiman také kázeňskému řízení. Sám přitom odejít nemíní.

Osobní strážce Zdeněk Šiman je u policie už třicet let. Funkci šéfa Zemanovy ochranky zastává od června 2016. K prezidentovi ho pojí i osobní přátelství. Šimanův útvar se ale během dvou let dostal do problémů – především kvůli šikaně z něj totiž odešly přibližně dvě desítky zkušených bodyguardů. 

„Jako zkušený ochránce jsem byl bez vysvětlení přeřazen na práci, kterou dělají nováčci. Musel jsem dělat pochůzky kolem Hradu. Vedoucí na mě stále vyvíjeli tlak, ať raději odejdu pryč,“ uvedl jeden z bývalých Šimanových podřízených. 

„Někteří policisté žádali i o právní pomoc našeho advokáta, takže situace určitě nebyla v pořádku,“  uvedl přeseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler.

Obvinění ze šikany, ale i hospodářských deliktů následně vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Trestné činy ale nezjistila. Podezření na šikanu tak předala k vyřízení policejnímu prezidiu.

Ke kázeňskému řízení, které běží od listopadu, se mluvčí prezidia Eva Kropáčová vyjadřovat nechtěla. „S ohledem na jeho neveřejnost plynoucí ze zákona nebudeme potvrzovat jméno konkrétního policisty, ani sdělovat podrobnosti z průběhu tohoto řízení,“ řekla. 

Prezident žádá změny

Česká televize zjistila, že se jedná o šéfa útvaru Zdeňka Šimana. Do případu zasáhl i prezident, který ve své ochrance žádá změny. „Uznávám na základě celé řady věcných důkazů, že v mé ochrance možná opravdu došlo k šikanování. A samozřejmě nemám rád šikanování ani ve škole, ani mezi dospělými lidmi,“ řekl Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk. 

Na otázku, zda uvažuje o odchodu z funkce, Zdeněk Šiman České televizi odpovědět nechtěl. Schůzku s prezidentem ale podle svých slov domluvenou nemá. 

Změny ve vedení ochranné služby prezidenta může provést jen policejní prezidium. „Případné personální změny komentujeme až v době, kdy nastanou,“ řekla Eva Kropáčová.

Na útvaru mezitím vznikla petice na Šimanovu podporu

Na útvaru mezitím další vedoucí funkcionáři sepsali petici na podporu svého šéfa Zdeňka Šimana. K podpisům jsou ale prý někteří policisté nuceni.

„V kanceláři mi dali podepsat rozpis služeb. Sedí u toho tři majoři a pak před vás dají tu petici s tím, ať se sami rozhodnete, zda podepíšete,“ uvedl jeden z policistů Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky.

Napjatou situaci v ochranné službě byl přímo na Hradě uklidňovat i první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a vedení prezidia už také řeší možného Šimanova nástupce. 

Možní nástupci šéfa prezidentovy ochranky
Zdroj: ČT24

Mezi policisty se v této souvislosti zmiňují tři jména. Jedná se o libereckého krajského ředitele Vladislava Husáka, krajského ředitele moravskoslezské policie Tomáše Kužela a vedoucího pracovní skupiny Tempus Martina Baláže.