Ministr spravedlnosti: Pokud prezident naznačoval jmenování do čela ÚS výměnou za rozsudek, šlo by o trestný čin

Ministr spravedlnosti Kněžínek: Schůzek představitelů Hradu se soudci bylo příliš mnoho (zdroj: ČT24)

Pokud by se prokázalo tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval jmenování do čela Ústavního soudu výměnou za ovlivňování rozsudku, byl by to trestný čin minimálně ve stadiu přípravy, nebo i pokusu. V rámci poslaneckých interpelací to uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO). Na jeho slova už reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček: „Ministr spravedlnosti tu není od toho, aby věštil z kávové sedliny,“ napsal na Twitteru.

„Ono to může, byť se bavíme o osobách, které požívají imunitu podle zákona, naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stadiu přípravy, možná pokusu,“ uvedl Kněžínek. Neupřesnil ale, jaký trestný čin má konkrétně na mysli. 

„Pokud se ty události odehrály tak, jak prezentuje pan bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Baxa, tak mě mrzí, že s tím přichází nyní, že s tím nepřišel hned, když toto údajně mělo na schůzce zaznít,“ uvedl. 

Samotná skutečnost, že se soudci stýkají s politiky, podle Kněžínka závadná není. Schůzek představitelů Hradu se soudci bylo ale podle něj příliš mnoho. Poukázal tak i na slova prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, který řekl, že se s vědomím hlavy státu scházel s ústavními soudci. Tématem měl být mimo jiné služební zákon, jehož zrušení se Zeman domáhal. 

Kněžínek ale ocenil, že představitelé justice podle jeho názoru obstáli, neboť spory, v nichž figuroval prezident nebo Hrad, nerozhodli v jejich prospěch.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že prezident se trestného činu dopustit nemohl a nedopustil. „Ministr spravedlnosti tu není od toho, aby věštil z kávové sedliny. Fakta jsou jasná. Sledujeme vendetu za to, že pan prezident neakceptoval připravenou personální rošádu v nejvyšším soudnictví,“ tvrdí Ovčáček. 

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách.

Na středečním jednání podvýboru pro justici Baxa zopakoval, že mu prezident na schůzce mezi čtyřma očima na Hradě nabízel vedení Ústavního soudu výměnou za verdikt ve věci jmenování profesorů. „Spíš připomínaly výměnný obchod: ‚Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí‘,“ řekl k prezidentovým vyjádřením Baxa. Podle svých slov byl prezidentovou nabídkou zaskočen, za přímý nátlak to ale neoznačil.

Zeman ve čtvrtek večer poukázal na to, že současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský končí ve funkci o několik měsíců později než hlava státu. Nemohl prý proto tedy tento post nikomu slibovat. Rychetský ovšem v minulosti několikrát naznačil, že své druhé desetileté funkční období v čele ÚS pravděpodobně nedokončí.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ale na jednání podvýboru namítl, že Zeman pouze seznamoval Baxu se stanovisky a že Baxova tvrzení nejsou zcela pravdivá. Podle něj by prezident neměl být perzekvován za to, že seznamuje soudce se stanovisky, která „nasává od občanů a odborníků“.

Sám Zeman si myslí, že se mu Baxa svými komentáři mstí kvůli jmenování Michala Mazance jeho nástupcem v čele Nejvyššího správního soudu. „On si opravdu toužebně přál, aby doktor Mazanec, který mu před tím dělal místopředsedu, nebyl jeho nástupcem,“ uvedl prezident ve čtvrtek večer. Baxovi vadilo, že Mazanec bude za tři roky muset funkci opustit kvůli věku. „Ať už to nazveme mstou, možná bych spíše mluvil o frustraci či zklamání, tak jsem nevyhověl jeho přání a on je mrzutý,“ dodal Zeman.