Škoda vyvine v Indii auto pro tamní trh. Babiš otevřel její technologické centrum

Události: Babiš ukončil cestu po Asii (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) otevřel v indickém městě Púna vývojové centrum společnosti Škoda Auto India/Volkswagen Group a výrobnu plastových povlaků firmy Technicoat z Plané u Českých Budějovic. Na tiskové konferenci v prostorách Škody ocenil propagaci Česka prostřednictvím značek, které z republiky pocházejí. Při otevření závodu Technicoat český premiér vyjádřil podporu rodinným podnikům. Babiš se poté setkal s indickým prezidentem, čímž ukončil svou asijskou cestu.

Babiš po prohlídce závodu Volkswagenu v Púně řekl, že pokud chce být společnost úspěšná v Indii, musí vyrábět v této zemi. „Přijeli jsme sem, abychom propagovali naše značky a Škoda je jednou z nejstarších. Pokud se nemýlím, tak je dokonce starší než Volkswagen,“ uvedl. Dodal, že v Indii nyní působí 25 zaměstnanců z Česka.

Nové technologické centrum Škody Auto zaměstná 250 specialistů, kteří se soustředí na vývoj vozů uzpůsobených zákazníkům na indickém subkontinentu. Škoda je v rámci projektu INDIA 2.0 odpovědná za modelovou ofenzivu koncernu Volkswagen na indickém trhu. První vůz založený na platformě MQB-A0 IN by měla představit v roce 2020 v Dillí. Bude to SUV vyvinuté a určené výhradně pro místní trh. V další fázi projektu bude Škoda prověřovat možnosti exportu vozů vyráběných v Indii.

Škoda a Volkswagen do vývoje a výzkumu v Indii společně investují 250 milionů eur (6,4 miliardy korun), uvedly v tiskové zprávě. Škoda loni zvýšila odbyt v Indii ve srovnání s předchozím rokem o 0,8 procenta na 17 200 vozů. O rok předtím rostla třicetiprocentním tempem. Na indickém subkontinentu působí od roku 2001 a v současnosti tam nabízí čtyři modelové řady – Rapid, Octavia, Superb a Kodiaq. Rapid se vyrábí v Púně, zatímco Octavia, Superb a Kodiaq v Aurangábádu.

Podpora rodinných podniků

Technicoat v první fázi investoval do továrny asi dva miliony eur (51 milionů korun) a zaměstná do dvaceti lidí. Firma chce být blízko zákazníkům vyrábějícím zařízení pro ropný těžební průmysl. Technicoat dodává kromě jiného funkční povlaky, které zlepšují funkci a výkon podmořských těžebních strojů. Zaručují maximální odolnost vůči korozi materiálů vystavených působení slané vody a chemikálií za vysokých tlaků a teplot v hloubkách několik tisíc metrů pod mořem.

Babiš při otevření závodu řekl, že Česko je sice malá země, ale má mnoho kreativních a inovativních lidí. Kabinet podle něj podporuje rodinné podniky. „Tato investice je příkladem, jak máme investovat,“ uvedl Babiš. Česko podle něj musí diverzifikovat vývoz a vedle zemí EU se zaměřit i na jiné oblasti.

Závod v Indii se zabývá nanášením funkčních fluoroplastových vrstev pro tamní průmysl. V Česku, Polsku a Rumunsku má společnost nyní asi 120 zaměstnanců. Mezi typické aplikace firmy patří povlaky pečných plechů a forem do průmyslového pekárenství.

Humor se studenty

Babiš se na závěr své cesty setkal s indickým prezidentem Rámem Náthem Kóvindou. „Myslím, že jsme udělali maximum pro to, abychom připomněli v Indii Českou republiku, naše značky, naše lidi. Mluvili jsme o konkrétním byznysu,“ prohlásil po setkání. Rozhovor se podle něj zaměřil na konkrétní firmy a záležitosti, na kterých by země mohly spolupracovat. „Doufám, že naše společná výměna bude ještě větší než doposud,“ dodal. 

Premiér promluvil také ke studentům u příležitosti založení centra pro evropská studia na univerzitě Symbiosis International v Púně. Žertoval, že nechápe, jak může indický premiér Naréndra Módí spravovat stát s téměř miliardou a třemi sty miliony občanů a řídit kabinet se 77 ministry. Dodal, že sám má plné ruce práce i s ministry ve své patnáctičlenné vládě. 

Babiš jim také stručně představil historii Česka s důrazem na posledních sto let i svůj životní příběh. Dostalo se i na knihu O čem sním, když náhodou spím, ve které před posledními sněmovními volbami sepsal svou vizi budoucnosti Česka.