Firmy nás špiclují, informace tak získává i Česko, nejen Čína, říká Jaroslav Kubera

Firmy nás špiclují, říká Jaroslav Kubera v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Informace od telekomunikačních firem získává nejen Čína, ale také další státy, včetně České republiky. Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) to prohlásil v Interview ČT24. Reagoval tak na kauzu společnosti Huawei, která v několika západních zemích čelí obvinění, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž.

Podle předsedy Senátu není kauza Huawei překvapivá. „Jakákoliv aplikace, kterou si nahrajete, tak od vás chce přístup ke kontaktům, fotografiím, často i k mikrofonu, k mailům, prostě ke všemu, co v telefonu máte. Samozřejmě se můžete svobodně rozhodnout, že tu navigaci nechcete, ale to je tak všechno, co s tím můžete udělat,“ uvedl Kubera.

Tímto způsobem podle něj získávají informace nejen technologické firmy, ale také tajné služby. Problém se přitom podle Kubery netýká jenom Huawei, ale i dalších společností. „Firmy nás špiclují z různých důvodů. Špiclují pro svůj obchodní profit, ale samozřejmě ta data jsou použitelná i pro jiné účely,“ upozorňuje Kubera.

Informace tak získává i Česko, tvrdí Kubera

Od firem pak citlivé informace získávají jednotlivé státy. „Podle mého názoru nepochybně, a to buď vědomě, nebo nevědomě. Některé státy si mohou dovolit (firmy) zaúkolovat, aby ty údaje dostaly, některé, takové ty poněkud více demokratické, to navenek neříkají a získávají to jinak, ale jsem přesvědčen, že to získávají,“ tvrdí.

Informace tak získává i Česko, uvedl předseda Senátu. „Všechny státy. Čína, Spojené státy, Rusko, Česká republika také, jsem o tom přesvědčen,“ prohlásil v Interview ČT24.

Čínské ministerstvo zahraničí přitom v pondělí vyzvalo k ukončení „výmyslů“ kolem čínské telekomunikační společnosti Huawei. Tato firma čelí v západních zemích obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž. Huawei to popírá.

S podobným varováním přišly i Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Bezpečnostní a informační služba (BIS). NÚKIB před Vánocemi upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu.

Podle Kubery je varování vážné, ale není evidentní, jak by mělo Česko reagovat. „Není úplně jasné, co s tím tak můžeme teď dělat, když ty technologie tady jsou, a ono není úplně jednoduché je najednou začít vyměňovat,“ uvedl politik.

Kubera jednal s čínským velvyslancem

Kubera minulý týden o kauze Huawei jednal s čínským velvyslancem. Diplomat Čang Ťien-min podle předsedy Senátu označil za chybu, že se na sociální síti vyjádřil ke schůzce s premiérem Andrejem Babišem ohledně českého varování před technologiemi společnosti.

„On (velvyslanec) to komentoval větou, že oba dva (Babiš a Čang Ťien-min) udělali chybu v tom smyslu, že místo aby ten požár hasili, tak ještě přilévali olej do ohně,“ uvedl po jednání Kubera. Podle něj velvyslanec uznal, že není šťastné, aby politici spolu komunikovali přes Twitter nebo Facebook.

Pochybnosti vůči uvedené čínské telekomunikační společnosti oživila zpráva z minulého týdne, že polská civilní kontrarozvědka (ABW) zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky firmy Huawei, která tohoto pracovníka hned propustila.