Diskuze kolem těžby uhlí v Horním Jiřetíně po třech letech opět ožívá. Město se mezitím zalidňuje

UDÁLOSTI: Diskuze o těžbě uhlí v Horním Jiřetíně opět ožívá (zdroj: ČT24)

Úředníci ministerstva průmyslu a obchodu se znovu zabývají tím, co bude s uhlím pod Horním Jiřetínem. Vláda sice před třemi lety odmítla prolomit těžební limity a horníky pustit na nová území, ale s podmínkou, že se k tomu opět vrátí. Město na úpatí Krušných hor se přitom mezitím rozrůstá.

O bydlení v Horním Jiřetíně je zájem. Potvrzuje to i jeho starosta Vladimír Buřt. Každý den podle něj volají další lidé, kteří se do města chtějí stěhovat. „Kdybychom měli parcel dvakrát, třikrát tolik, tak si myslím, že by se udaly taky,“ domnívá se Buřt. 

Všechny nové domy budou přitom – stejně jako většina Horního Jiřetína – stát na uhlí. Pod zemí jsou tam totiž tak veliké zásoby, že by je horníci mohli těžit dalších čtyřicet let. 

Před třemi lety se těžaři k těmto zásobám chtěli dostat, obyvatelé města ale byli proti. Vláda tehdy bourání domů odmítla a limity neprolomila. 

V blízkém dole ČSA dojde uhlí do pěti let

V současnosti se ale úředníci ministerstva průmyslu k otázce těžby opět vrací –  letos totiž začnou aktualizovat Státní energetickou koncepci, ve které musejí propočítat, jestli zásoby v současných dolech stačí. 

Lom ČSA, který se poblíž Horního Jiřetína nachází, je jeden z největších dolů v Česku. Uhlí tam do pěti let dojde. „Jsme na hranici limitů, čili k městu Horní Jiřetín se už nepřibližujeme, postupně dotěžujeme uhelné zásoby,“ uvedla mluvčí těžařské skupiny Gabriela Sáričková Benešová.

Ministři by měli nová data dostat nejpozději v příštím roce. Vláda ale zatím rozšíření těžby nepodporuje. „I evropská legislativa hovoří o odstupu od uhlíkatých technologií,“ poznamenal náměstek pro energetiku z ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla.

Úplnou jistotu ale obyvatelé nebudou mít nikdy. Uhlí v zemi zůstane a vláda může kdykoliv dolování povolit. Těžaři by se pak museli s lidmi dohodnout, za kolik jsou ochotni své domy prodat.