Lékaři loni vystavili skoro 60 milionů eReceptů. Letos už za jejich nevydání hrozí pokuta

Lékaři v loňském roce elektronicky předepsali 58,5 milionu receptů na léky. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Asi pět procent receptů dostali pacienti na mobilní telefon jako SMS. Povinnost evidovat elektronicky každý vydaný recept mají lékaři od ledna 2018. Lékařská komora už předem varovala, že může další nárůst byrokracie některé lékaře odradit od provozování praxí. To se ale podle ministerstva zdravotnictví nepotvrdilo. Od letošního roku už za nevydání eReceptu hrozí postih.

Loni se do systému eReceptů zapojilo skoro 42 tisíc lékařů, přes 17 tisíc zdravotnických zařízení a asi 2900 lékáren. Rekordním bylo podle ministerstva pondělí 17. prosince, kdy bylo předepsáno téměř 381 tisíc eReceptů. Téměř dvě třetiny eReceptů jsou vydány ještě v den předepsání.

Kromě klasického vytištěného receptu na papíře mohou pacienti od lékaře dostat předpis jako SMS do svého mobilního telefonu, e-mailem nebo si ho otevřít v mobilní či webové aplikaci. Za rok odešlo přes tři miliony SMS a 492 tisíc e-mailů.

„Z dostupných údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky je zřejmé, že trend a dynamika počtu poskytovatelů zdravotní péče v průběhu roku 2018 nijak nevybočuje z typických trendů minulých let a určitě nedochází k masivnímu propadu v žádném segmentu,“ uvedl ke statistice ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch: Sankce budou jen za systematické ignorování

E-recepty jsou povinné od loňska, pokuty za jejich nevydávání ale hrozí lékařům až letos. Ministr Vojtěch však v prosinci ujišťoval, že se lékaři nemusí obávat milionového postihu, pokud eRecept nevydají: „Sankce nadejdou, pokud bude někdo systematicky ignorovat zákonnou povinnost, ne že nepředepíše jeden elektronický recept,“ uvedl Vojtěch v Otázkách Václava Moravce. 

Zákon počítá i s výjimkami v případě nefungující elektřiny, softwaru či výpadku internetu. Ty platí také pro lékaře záchranné či návštěvní služby nebo pro předepisující členy rodiny.

Nejpozději začátkem letošního podzimu má potom začít platit novela zákona, která zavede sdílení soupisu všech léků pacienta se všemi jeho lékaři a lékárníky. Dosud má možnost tento seznam vidět jen pacient, dostupný je na webu či v mobilu po přihlášení.