Řešení nedostatku lékařů v regionech? VZP podepíše novou smlouvu jen tam, kde praktici chybí

Události: VZP podepíše smlouvy s lékaři jen tam, kde chybí (zdroj: ČT24)

Největší zdravotní pojišťovna v Česku začne uzavírat smlouvy s praktickými lékaři jen tam, kde jich je nedostatek. Domluvila se na tom s profesními sdruženími, které dlouhodobě upozorňují na mezery v síti primární péče. Ministerstvo zdravotnictví tento krok vítá, připomíná ale, že by to pojišťovny měly dělat automaticky.

Na jednoho praktika připadá sedmnáct set pacientů, lékaři pro děti jich registrují kolem tisícovky. Průměrný věk praktiků v obou oborech se pohybuje kolem šedesáti let.

Nové a hlavně mladší kolegy jim chce připravenými výhodami získat Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). „Třeba bonifikací za menší počet klientů a za zřízení ordinace tam, kde pojišťovna chce,“ vyjmenovává ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Pojišťovna také začala zjišťovat, kteří lékaři přijímají nové pacienty. A od začátku roku chce tyto informace zveřejňovat na internetu.

Průměrný praktický lékař
Zdroj: SPL ČR/SPLDD ČR

Ministerstvo zdravotnictví novinku vítá. „Je zákonná povinnost pojišťoven, nejen VZP, aby zajišťovaly časovou a místní dostupnost péče,“ ujišťuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Už teď je dostupnost zdravotní péče ohrožená v pěti krajích. A podle lékařů se nedostatek rychle rozšíří do celé republiky. Například třetina dětských praktiků chce skončit do pěti let. „Stěžují si na legislativní problémy, elektronický recept, nedostatečné financování,“ varuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

„Je potřeba jim nabídnout nějaké pobídky – finanční – a hlavně jim říct, že je v regionu potřebujeme,“ souhlasí předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Primární péče v ohrožení
Zdroj: SPL ČR/SPLDD ČR

Nápor pacientů je i v Kyjově

Na malou podporu si stěžuje i praktický lékař z Kyjova Dušan Zhoř, podle kterého začínajícím lékařům stát ani pojišťovny start kariéry neusnadňují. V jeho regionu zatím lékaři ještě vyloženě nechybí. Přesto už teď pracuje na hranici svých možností – pravidelně ošetřuje i pětapadesát pacientů denně.

„Abych se mohl pacientovi opravdu delší dobu věnovat, je pro mě ideální jich za hodinu mít maximálně pět. To znamená polovinu toho, co momentálně mám,“ říká s tím, že současný nápor zvládá jen díky perfektnímu týmu sester a jednomu pracovníkovi na administrativu.