Víkend bude mrazivý, ale příští týden se oteplí. Sněžit má jen slabě

V Česku v pátek mrzne a teploty pod nulou vydrží také v sobotu a v neděli. Obloha zůstane většinou oblačná nebo zatažená, i když místy se může objevit polojasno. Meteorologové sice očekávají slabé sněžení, ale současné sněhové podmínky se během víkendu příliš nezmění.

Česko se v pátek probudilo do mrazivého rána. Teploty se většinou pohybovaly mezi minus jedním a minus čtyřmi stupni. Ve východních Čechách nebo na Olomoucku ale klesaly až k minus osmi stupňům, nejchladněji z celé republiky pak bylo v Beskydech.

Během dne se teploty budou zvyšovat, ale většinou zůstanou mrazivé, upozorňuje meteoroložka ČT Jarina Sochorová. Nad nulu mohou teploty vystoupat v Poohří, v Polabí nebo na jižní Moravě. Obloha bude oblačná nebo zatažená, na východě Čech nebo na Moravě se ale může protrhat až na polojasno. Na horách může slabě sněžit. Komplikace v dopravě způsobené počasím se v pátek neočekávají.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Podobné počasí bude také v sobotu. Může se vyskytnout slabé sněžení, ale úhrny dosáhnou maximálně tří centimetrů. Meteorologové očekávají celodenní mráz na celém území. Nejnižší noční teploty v oblastech, kde se obloha projasní, mohou dosáhnout až minus 12 stupňů Celsia. Stejné počasí vydrží i v neděli, kdy může přicházet slabé sněžení od západu.

Sněhové podmínky se během víkendu příliš nezmění. V současnosti jsou beze sněhu jenom nejnižší lokality jako Poohří, Polabí, jižní či střední Morava. Naopak nejvyšší sněhová pokrývka leží na hřebenech Krkonoš, kolem Labské boudy zhruba 80 centimetrů, nebo v Jeseníkách a Beskydech, kde leží přes padesát centimetrů sněhu.

Na začátku dalšího týdne meteorologové očekávají pozvolné oteplení. Už v úterý by měly být teploty na celém území nad nulou. „V úterý by mělo i více sněžit, ale protože se začne oteplovat, tak to znamená, že v polohách pod 500 metrů by mělo sněžení přecházet v déšť se sněhem nebo v déšť, který může ojediněle namrzat,“ upozorňuje Jarina Sochorová.