Seznam nemocí může zachránit život. Praxe osamělých seniorů míří z jižní Moravy do zbytku Česka

Události: Seniorská obálka zachraňuje životy (zdroj: ČT24)

Formulář pro osamocené seniory se seznamem jejich nemocí a léků usnadňuje práci záchranářům. Používá se v Jihomoravském kraji a teď ho chtějí i v dalších částech republiky. Podle ministerstva práce a sociálních věcí zatím využívá „seniorskou obálku“ asi sedm a půl tisíce lidí.

Seniorská obálka je určená lidem, kteří bydlí sami. Místo má i v domech s pečovatelskou službou. „Do bytů se někdy musíme dostat i násilím. Lidé jsou tam třeba v bezvědomí, nemohou vypovědět, jaké léky berou, co jim je, jaké mají základní onemocnění. Je výborné, pokud to bude po ruce,“ chválí nápad koordinátorka volnočasových aktivit pro seniory Jarmila Viplaková.

„Máme denně desítky výjezdů k seniorům, ať už se jedná o kolapsové stavy, nebo vysoký krevní tlak. Když přijedeme a najdeme seniorskou obálku, podíváme se do ní a tam všechny informace dohledáme. V tom je ta výhoda, v tom je to zrychlení,“ doplňuje ji mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová. Lidé mívají dokument na lednici nebo na vnitřní straně vstupních dveří.

Obálka je ke stažení na stránkách Jihomoravského kraje, odkud nápad vzešel. Mají o ni zájem i zástupci Středočeského, Královéhradeckého, Plzeňského nebo Jihočeského kraje.