Policie ověřuje nejnovější zprávu z e-mailu Babišova syna, v níž autor obviňuje premiéra ze lži a žádá o zprostředkování kontaktu

Události: Seznam Zprávy citují mail, který jim měl napsat Andrej Babiš mladší (zdroj: ČT24)

Televize Seznam ve čtvrtek zveřejnila další zprávu odeslanou z e-mailu Andreje Babiše juniora. Autor v ní rozporuje tvrzení premiéra Andreje Babiše s tím, že „můj otec překročil červenou čáru“. Předseda vlády ve středu označil svého syna za schizofrenika a popřel dřívější vyjádření Babiše juniora, že byl přinucen pobývat na Krymu. Žalobci a policie se chtějí ke kauze vyjádřit na chystané páteční tiskové konferenci.

Politické napětí vyvolala pondělní reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn Andrej novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo, v níž oba čelí trestnímu stíhání. Babiš ve středu uvedl, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, jeho pobyt byl ale legální, nešlo o únos.

Ve čtvrtek odpoledne ale televize Seznam zveřejnila další zprávu odeslanou z e-mailu Babiše juniora.

„Teď čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem‘ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody. Nejsem vůbec pod ‚dozorem‘ ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem taky, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu‘. Jestli je člověk opravdu unesený, nebo ne, je jedna záležitost, ale to, že můj pečovatel řekne: ‚Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený (v psychiatrické léčebně)‘, je druhá. Přeji si být telefonicky v kontaktu s Policií ČR vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska. Možná mi to za ten trik se skrytou kamerou vybavíte,“ citují Seznam Zprávy údajný e-mail.

Policie a žalobci svolali tiskovou konferenci

Policie už oznámila, že aktuální informace zveřejněné na portálu Seznam Zprávy ověřuje, komunikuje se státním zastupitelstvím a je připravena provést s autorem e-mailu neodkladné úkony dle zákona.

Státní zástupci poté uvedli, že na pátek svolali tiskovou konferenci. „Je naplánovaný společný brífink Policie České republiky a Městského státního zastupitelství. Čas upřesníme, ale předběžně to bude dopoledne. Téma se bude vztahovat ke kauze Čapí hnízdo i kauze údajného únosu Andreje Babiše mladšího,“ uvedl pro server Echo24 mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek dopoledne na Facebooku poděkoval manželům Protopopovým za péči o svého syna údajně trpícího schizofrenií. Protopopov mu věnoval 2,5 roku svého života, uvedl předseda vlády.

Sám Petr Protopopov v rozhovoru pro deník Právo odmítl, že by unesl Babišova syna na Krym a držel ho tam proti jeho vůli. Andreji Babišovi mladšímu prý dělal asistenta.

Kdo je kdo v kauze údajného únosu Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší je synem současného českého premiéra z prvního manželství. Narodil se v roce 1983. V roce 2007 se měl propojit s okolnostmi kauzy Čapí hnízdo, když získal akcie firmy na majitele. Kvůli podezření z padesátimilionového podvodu ho stíhá policie. Podle premiéra, stíhaného ve stejném případu, trpí jeho syn schizofrenií.

Vyšetřovatelé ale zpochybňují, že by se kvůli zdravotnímu stavu nemohl trestního řízení účastnit. Například proto, že měl pilotní licenci na Boeing 737 a ta vyžaduje pravidelné lékařské prohlídky. „Měl ji vydanou od 5. října 2011. Pokud se týká prodlužování, je tuhle typovou kvalifikaci potřeba jednou za dvanáct měsíců při splnění všech požadavků prodloužit a podle našich záznamů poslední datum platnosti prodloužení je 30. dubna 2015,“ uvedl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Petr Protopopov je manžel jeho ošetřující psychiatričky Dity Protopopové, která měla v lékařské péči Andreje Babiše mladšího. Původem Rus Protopopov měl Babiše mladšího podle jeho slov odvézt na anektovaný Krym. V Česku žije přes 20 let a pracuje v Agrofertu jako řidič. Aktivně se zabýval cyklistikou, trénoval třeba v Dukle. Právě on je mužem, o němž Andrej Babiš mladší uvedl, že z něj má strach.

Dita Protopopová je psychiatrička. V době, kdy Andrej Babiš vedl resort financí, mu dělala poradkyni. Letos vedla kandidátku hnutí ANO v komunálních volbách. Od prosince 2017 pracuje na ministerstvu zdravotnictví, kde se věnuje reformě psychiatrické péče. Pracuje také v Národním ústavu duševního zdraví na pětinový úvazek.

Právě tam se podle premiéra stala ošetřující lékařkou jeho syna a sepsala zprávu, podle níž se kvůli nemoci není schopen účastnit trestního stíhání. Reportérům Seznamu Babiš mladší řekl, že mu vyhrožovala zavřením v ústavu nebo mu nabídla odjezd na „prázdniny“.