Hra o Prahu pokračuje: Piráti nabízejí vyšší počet radních, Čižinský na postu primátora netrvá

Piráti přišli v Praze s novou nabídkou pro případné koaliční partnery: TOP 09 + STAN i uskupení Praha sobě by dostaly po čtyřech místech v pražské radě včetně náměstků. Piráti by pak obsadili dvě místa v radě a post primátora. V pondělí to oznámil lídr pražských Pirátů Zdeněk Hřib. Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský reagoval, že hnutí je ochotné ustoupit a netrvat na postu primátora. Koalice TOP 09 a STAN v pondělí potvrdila, že bude vyjednávat právě s Piráty a Praha sobě. Poprvé se strany za účelem debaty o programu sejdou ve středu.

Podle Hřiba jde ze strany Pirátů o velkorysou nabídku a ústupek s ohledem na to, že ze tří uskupení zvažované koalice mají nejvyšší volební zisk.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem 17,87 procenta hlasů a 14 místy v zastupitelstvu. Piráti se umístili těsně druzí se ziskem 17,1 procenta a 13 mandáty. Jenže stejný počet mandátů mají také zvažovaní koaliční partneři. Na pátém místě skončilo hnutí ANO s 12 křesly.

Nabídku už Piráti odeslali ostatním stranám a budou s ní pracovat v nadcházejících jednáních. V pondělí se setkali také se zástupci hnutí ANO. Piráti ale dopředu avizovali, že pro ně je preferovanou variantou koalice s Praha sobě a TOP 09 + STAN. O jiných variantách by uvažovali jen v případě, že by tato koalice zkrachovala.

Pro nás jsou zásadní i věci, u kterých budeme shodu s ODS a ANO hledat spíše obtížněji, mám na mysli třeba téma transparence. Víme, že ANO a ODS nám ve sněmovně vytrvale blokují naše návrhy na zrušení výjimky pro ČEZ z registru smluv.
Zdeněk Hřib
jednička pražských Pirátů
Vyjádření ANO a Pirátů po vyjednávání v Praze (zdroj: ČT24)

Pokud jde o gesce, které by v radě obsadili, tak ty vyplývají podle lídra Pirátů z jejich programových priorit, kterými jsou průhledné jednání magistrátu, digitální služby pro občany a řešení bytové situace. Zatím Hřib nicméně nechce předjímat a případná podoba nové rady by podle něj vzešla z dalších vyjednávání. 

Čižinský připustil, že je ochoten se řetězu pro primátora vzdát

Zájem o post primátora o víkendu deklaroval také lídr Praha Sobě Jan Čižinský s tím, že dostal nejvíce preferenčních hlasů.

V pondělí po zveřejnění nabídky Pirátů ve vysílání Českého rozhlasu Plus zopakoval, že má logiku, aby post primátora připadl člověku, který dostal nejvíce hlasů voličů a má největší zkušenosti s pražskou komunální politikou, tedy jemu. Dodal nicméně, že v zájmu zdárného zakončení jednání je hnutí ochotné na primátorovi netrvat.

Jan Čižinský: Jednání nesmí ztroskotat na osobních ambicích (zdroj: ČT24)

„Byla by to strašná, historická škoda, kdyby na osobních ambicích ta jednání ztroskotala, a to je můj vzkaz jak Pirátům, tak Spojeným silám pro Prahu,“ uvedl pro Českou televizi.

Lídr Praha Sobě rovněž uvedl, že Piráty nabídnuté rozložení hlasů v radě považuje za přirozené a logické: „Pokud je ze zákona rada jedenáctičlenná a všechny subjekty mají stejný počet zastupitelů, tak vlastně ani jiné aranžmá by nebylo možné,“ konstatoval Čižinský.

Strany však mají před sebou jiný sporný bod. Hřib v pondělí zopakoval, že Piráti trvají na tom, aby členové vedení města nekumulovali politické funkce. To může být problém v případě Čižinského, který se zdráhá vzdát funkce starosty Prahy 7, kde jím vedená Praha 7 sobě získala ve volbách vysokou podporu 55,5 procenta hlasů. „Z mého pohledu je míč momentálně na jeho straně hřiště,“ uvedl k tomu Hřib.

Spojené síly potvrdily, že budou jednat s Piráty a Praha sobě

Volební lídr koalice TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil se stal v pondělí také předsedou zastupitelského klubu uskupení. Klub zároveň potvrdil, že bude vyjednávat o koalici s Piráty a Praha sobě.

Vyjednáváním byl pověřen tým v čele s Hanou Marvanovou. Cílem Spojených sil pro Prahu je podle Pospíšila prosadit maximum z volebního programu. Personální otázky chtějí TOP 09 a STAN řešit až podle toho, zda se jim podaří s Piráty a hnutím Praha sobě dohodnout na společném programu pro městskou radu.

„Pro nás je zcela klíčový program. Funkce primátora je pro nás podružná. V tuto chvíli to neřešíme,“ uvedl Pospíšil. Prioritami jsou podle Marvanové bydlení, doprava a transparentní rozhodování. Myslí si, že shoda je možná, ale je třeba si vyjasnit možné sporné body, aby případná koalice na magistrátu pracovala celé funkční období.

Vyjednávací týmy by měly jednat tento a příští týden, potom vše vyhodnotí. „Považoval bych za selhání, kdyby koalice nebyla připravena, domluvena k ustanovujícímu dni zastupitelstva,“ dodal Pospíšil. 

Ještě v neděli přitom Pospíšil pro Respekt naznačil možnou podporu pro občanské demokraty. „(Zdeněk) Hřib je z nás tří lídrů nejméně zkušený politik. To raději podpořím lídra ODS Bohuslava Svobodu, je zkušený, navíc volby vyhrál,“ řekl v neděli. Po schůzce s ODS Pospíšil navíc uvedl, že s občanskými demokraty mají výraznou programovou shodu.

ODS vyzvala Čižinského k vyjednávání, ten to odmítá

O vyjednání koalice se snaží také vítězná ODS. Místopředsedkyně strany a pražská zastupitelka Alexandra Udženija v pondělí vyzvala ke společnému jednání Jana Čižinského a jeho hnutí. Výzvu zveřejnila mimo jiné na svém twitterovém účtu, kde navrhla koalici ODS, TOP 09 a Praha sobě.

„Chová se dětinsky a neprofesionálně,“ pronesla v Interview ČT24 na adresu Čižinského, kterého chce přesvědčit ke spolupráci. Připomněla, že Čižinský s ODS spolupracoval coby poslanec KDU-ČSL v rámci Demokratického bloku, který se ustavil pro účel volby vedení sněmovny. „Najednou v Praze je to nemožné, nevidím v tom logiku,“ zlobí se. Čižinského členství v KDU-ČSL zaniklo podáním kandidátky hnutí Praha sobě.

Čižinský opakovaně uvedl, že jeho hnutí s občanskými demokraty ani ANO do koalice nepůjde. „Chápu, že je pro paní Udženiju šokem, že existuje politik a politická iniciativa, která tvrdí před volbami i po volbách totéž,“ napsal v textové zprávě pro ČTK.

Babiš: ANO by si zasloužilo, aby v Praze skončilo v opozici

Hnutí ANO by si po komunálních volbách v Praze zasloužilo, aby na magistrátu bylo v opozici, řekl České televizi předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Reagoval tak na fakt, že hnutí, které v minulém období mělo primátorku, skončilo v hlavním městě až na pátém místě.

Podle Babiše se na výsledku voleb negativně podepsalo působení lidí za ANO na pražském magistrátu, případně jejich mediální prezentace, a práce starostů hnutí. „Celkově největší vliv na výsledek mělo to, co předvedli zástupci ANO na magistrátu. Budeme požadovat, aby převzali za to odpovědnost,“ řekl mimo jiné Babiš. 

Současně ocenil občanské demokraty, kteří v Praze vyhráli. Podle něj ODS uspěla, protože měla na rozdíl od ANO dobré starosty. „Dlouhodobě nejsem spokojen s pražskou organizací ANO,“ dodal.

V čele zastupitelů ANO bude Nacher

Volební lídr ANO v metropoli Petr Stuchlík označil výsledek za neúspěch a doplnil, že je připraven zapojit se do skládání koalice, pokud takovou nabídku dostane. „Skončili jsme pátí, my nemáme koho zvát, my musíme naopak čekat, zda někdo uvidí hnutí ANO jako stabilního partnera pro případnou koalici,“ uvedl. Zároveň je prý smířen s opoziční rolí.

Klub ANO v pražském zastupitelstvu v pondělí vybral svého předsedu, kterým se stal poslanec a zastupitel Patrik Nacher. Ten měl být původně volebním lídrem, kterého zvolili členové pražského ANO v referendu. Z iniciativy šéfa hnutí Babiše ho však vystřídal právě Stuchlík.

Podle poradců měl Pražany lépe oslovit Stuchlík coby zkušený manažer, což také hnutí akcentovalo v předvolební kampani.

Prezident Miloš Zeman po volbách označil výběr Stuchlíka za lídra kandidátky za handicap. „Paní (primátorku Adrianu) Krnáčovou už Pražané aspoň znali, znali i pana (Patrika) Nachera. O panu Stuchlíkovi nevěděli nic,“ řekl prezident v rozhovoru pro Blesk.cz.