Týden do voleb. Připravují se školy i volební komise

Události: Do voleb zbývá týden, připravují se školy i volební komise (zdroj: ČT24)

Přesně za týden, v pátek 5. října, začnou volby do obecních zastupitelstev a také třetiny Senátu. Na volby se už připravují školy a další místa, kde se bude hlasovat, ale také volební komise. Podle ministerstva vnitra je vše nachystáno. Hlasovací lístky občané dostanou nejpozději v úterý.

Volby se tradičně budou konat ve stovkách škol. Například na Základní škole Nedvědovo náměstí v Praze-Podolí jsou už na hlasování připraveni. „Jsou tady zkušení zaměstnanci a i učitelé jsou na to zvyklí,“ říká ředitel školy Josef Blecha. Ve skladech mají plenty pro úpravu hlasovacích lístků i hlasovací urny. Do tříd, kde se bude volit, je přesunou až ve čtvrtek.

Na řadě radnic se tento týden ještě konala školení členů okrskových volebních komisí. Řešily se nejen organizační věci, ale i to, jak se budou hlasy sčítat. Povinné bylo školení pro předsedy a místopředsedy komisí a také zapisovatele. Jejich úkol je během hlasování ten nejdůležitější – zodpovídají za sčítání hlasů.

„Příští týden budou probíhat ještě zkoušky volebního programu v počítačové učebně, to už je pouze pro zapisovatele,“ dodává zapisovatelka okrskové komise v Praze 10 Kateřina Pokorná.

Vše je připraveno i podle ministerstva vnitra. Všechny hlasovací lístky už jsou vytištěné – nejdříve putovaly na radnice, z nich pak přímo do schránek voličů. Ti je mají dostat nejpozději do úterý 2. října.

„Nyní probíhá na úrovni obcí případné doplňování okrskových volebních komisí tam, kde není ještě plný počet členů. Jsou to ale minimální případy,“ říká náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Někde volby nebudou

V sedmnácti obcích lidé zastupitele volit vůbec nebudou. Jednou z nich jsou i Němčovice na Plzeňsku. V obci je totiž jediná kandidátka současného starosty, jenže ten odjel na tábor s dětmi a zapomněl ji podat. Vzpomněl si na to až pár dní po uzávěrce.

Post chce obhájit i tentokrát, bude na to však potřebovat jiný termín. „Nemám zatím co podat, protože musíme počkat na termín vyhlášení voleb. Já jsem se omluvil zastupitelům i občanům,“ říká starosta Němčovic Karel Ferschmann (nestr.).

V osmi obcích budou voliči naopak rozhodovat i v referendu. Například v Poděbradech se bude hlasovat o investici do nového bazénu, v Brně-Novém Lískovci o výstavbě domů a v Trubíně na Berounsku o připojení k sousednímu Královu Dvoru. Hned na pět otázek budou odpovídat lidé v Liberci.