Babiš se kvůli přijetí syrských sirotků sejde se Šojdrovou

Poslanci se přou o sirotky. Mluví o humanitárním gestu i předvolební kampani (zdroj: ČT24)

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se v pátek odpoledne sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Budou spolu jednat o přijetí sirotků ze Sýrie, což Babiš odmítá. Europoslankyně by chtěla na schůzku vzít i senátory a zástupce občanské společnosti, kteří její návrh podporují. Poslankyně Helena Válková (ANO) uvedla, že se chce schůzky také zúčastnit.

Podle serveru HlídacíPes.org se schůzka uskuteční v pátek od 16 hodin v Hrzánském paláci. Šojdrová už dříve uvedla, že přijetí sirotků by mělo prokázat solidaritu v uprchlické krizi. Chtěla proto hovořit s manželkami premiéra a prezidenta, obě ale schůzku odmítly. 

Babiš návrh odmítá, dětem by se podle něj mělo pomoci tam, kde se narodily. Zdůrazňuje také, že debata se netýká malých dětí, ale chlapců ve věku 12 až 17 let. Vyjádřil proto obavu z toho, že návrh je pouhým „plácnutím do vody“ a snahou Šojdrové se zviditelnit před volbami do Evropského parlamentu.

Podle ministra vnitra a zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) teď navíc není na stole žádný projekt ani dokument, který s pomocí sirotků počítá. „Záleželo by na tom, jaké jsou děti národnosti, na souhlasu úřadu daného státu. Musela by to projednat vláda, takže mechanismus je to poměrně složitý,“ poznamenal.

Na iniciativu Šojdrové ale navázala TOP 09. Ve středu sněmovně navrhne přijmout usnesení, kde by vyzvala vládu k přijetí 50 sirotků z uprchlických táborů dle vlastního výběru. Podle první místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by šlo o symbolické humanitární gesto.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že by usnesení mělo být apelem na vládu, nenabídne tak konkrétní mechanismus přijetí osiřelých dětí. „Chceme, abychom svou politikou vůči tomuto typu uprchlíků nedělali Česku před celým světem ostudu,“ konstatoval.  

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ovšem kritizoval cynické zneužívání tématu v politickém boji. Vláda by podle něj o věci měla seriózně jednat, ale současně být diskrétní. „Ne aby z toho byla předvolební otázka a my se na mikrofon předháněli, kdo to víc podpoří, nebo odmítne,“ konstatoval.

Bartoš: Společnost by měla řešit i otázku pěstounských rodin pro české děti

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že premiér nehraje roli v otázkách azylu, kde má příslušné kompetence ministerstvo vnitra, ani v pěstounské péči, kde rozhodují soudy. Česko by podle něj nemělo a priori odmítat pomoc sirotkům, mohlo by uvažovat o přijetí opuštěných dětí z táborů v Jordánsku. Varoval ale před tím, že nepromyšlená malá gesta mohou i uškodit a společnost by měla řešit otázku pěstounských rodin i pro české děti.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by sirotci měli být přijati jen v případě, kdy budou prověření a budou připraveny rodiny, které se o ně postarají. „Vláda musí s neziskovým sektorem pro přijetí připravit podmínky,“ konstatoval. Česko by podle něj mohlo krokem ukázat, do jakého civilizačního okruhu spadá.

Starostové a nezávislí uvedli, že je nutné především předložit na stůl konkrétní návrh. Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana je důležité, aby šlo o systematické řešení – například pouhé umístění dětí do dětských domovů v Česku by nedávalo smysl. „Iniciativa je to ale chvályhodná, nevidím důvod, proč by Česká republika nemohla pomoci dětem bez rodičů,“ dodal. 

Komunisté a SPD naopak stojí za Babišem. „Česko by mělo usilovat o řešení problému v Sýrii, nikoli tímto způsobem,“ uvedl poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). „V naší zemi máme dost vlastních sirotků a nezaopatřených dětí, máme vlastní problémy s dětmi, které musíme řešit,“ uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. Za iniciativou je podle něj snaha Šojdrové se zviditelnit.