Spory s Babišem nemám, moje loajalita vůči šéfovi je stoprocentní, říká Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek: Moje loajalita vůči šéfovi je stoprocentní (zdroj: ČT24)

První místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu strany Jaroslav Faltýnek odmítá spekulace, že jeho vztahy s premiérem a předsedou hnutí Andrejem Babišem v poslední době výrazně ochladly. „Moje loajalita vůči šéfovi je stoprocentní,“ prohlásil v Interview ČT24. Informace o nesouladu ve vedení ANO mají podle něj hnutí poškodit v očích voličů.

Jaroslav Faltýnek je už roky považován za jednoho z nejbližších partnerů Andreje Babiše v podnikatelské sféře i v politice. Spolupracovali v zemědělském holdingu Agrofert, v hnutí ANO i v Poslanecké sněmovně. V posledních měsících se však množí zprávy o tom, že jejich vztahy nejsou tak bezproblémové jako dříve.

„Léta byl věrným a oddaným spojencem svého šéfa Andreje Babiše. V poslední době se však Jaroslav Faltýnek podle několika zdrojů začal chovat více samostatně. Není zcela jasné, jak moc se Faltýnek emancipoval – z různých informací však lze usuzovat, že si Babiš tohoto vývoje všiml a není z něj právě šťastný,“ napsal například investigativní novinář Jaroslav Kmenta pro magazín Reportér.

Umělý problém má poškodit hnutí, tvrdí Faltýnek

Jaroslav Faltýnek však podobné spekulace odmítá. Jejich cílem je podle něj poškodit hnutí ANO. „Byla tady spousta snah poškodit hnutí, porazit Babiše, ale ono to nefunguje,“ uvedl k tomu v Interview ČT24.

„Nefungovalo StB, nefungovalo Čapí hnízdo, trestní stíhání, dluhopisy, nefungovalo nic. Voliči mají svůj vlastní názor, naštěstí. Takže když nejde porazit hnutí zvenku, tak co kdybychom to zkusili zevnitř? A nejjednodušší cesta je vytvořit umělý problém, umělý rozpor mezi třeba předsedou a prvním místopředsedou,“ uvažuje Faltýnek.

Podle Hospodářských novin o Faltýnkově mocenském oslabení svědčí mimo jiné ztráta pozic jeho „chráněnců“ z resortu dopravy. „Už v dubnu ministr dopravy Dan Ťok vydal pokyn Českým drahám, aby přerušily spolupráci s advokátem Květoslavem Hlínou. V červenci se musel z čela dozorčí rady ČD odporoučet Milan Feranec a za pár týdnů nejspíš skončí na postu náměstka ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Tomáš Drmola,“ píše redaktor Tomáš Pergler.

Faltýnek popírá, že by odchod jeho známých z určitých postů signalizoval oslabení jeho vlivu nebo spory s premiérem. „To je přeci normální. Milan Feranec, se kterým se známe strašně dlouho, velmi schopný právník, dneska myslím i odborník na dopravu, byl v minulosti jmenován a odvolán ze spousty funkcí, a to je prostě v životě manažera normální situace. Já na tom nevidím nic zvláštního,“ tvrdí Faltýnek.

„Předseda hnutí (Andrej Babiš) dlouhodobě avizoval, že prostě nechce mít poslance v dozorčích radách, a nejsou to pouze tak zvaní ‚Faltýnkovi lidé', ale jsou tu další poslanci, kteří postupně končí v orgánech státních firem a jsou nahrazování odborníky zvenku,“ dodal v Interview.

„Pracuji pro pana předsedu dvacet let, a pokud on bude mít zájem, tak pro něho budu pracovat dál. Moje loajalita vůči šéfovi je stoprocentní,“ zdůraznil Faltýnek s tím, že v současnosti věnuje pozornost především práci v Poslanecké sněmovně a v zemědělském výboru dolní komory.

Jaroslav Faltýnek v Interview ČT24 také komentoval jednání českých ústavních činitelů o zahraniční politice, návrh na zrušení karenční doby nebo kompenzace zemědělcům za škody způsobené suchem.

Celý rozhovor najdete ve videu v čele článku. K dispozici je také ve zvukové podobě jako podcast.