Firma, která přelepila billboardy českými vlajkami, napadla stavební povolení na část D1

Billboardy stojí u dálnic už rok protiprávně. Spor o jejich odstraňování ale nekončí. Firma Czech Outdoor, která reklamní plochy přelepila českými vlajkami, podala rozklad proti stavebnímu povolení na modernizaci části dálnice D1. Tvrdila, že modernizace jí užívání reklamních ploch znemožní. Firma chce ale svůj rozklad zase stáhnout, na ministerstvo dopravy sice ještě stažení nedorazilo, stejné informace má ale i mluvčí resortu.

Czech outdoor argumentovala tím, že má na billboardy stále platnou smlouvu, kterou dosud nikdo nevypověděl. „Stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic tím, že nájemní smlouvu nevypověděl, garantoval možnost využít předmětný pozemek k provozování staveb,“ uvedla firma v rozkladu.

„Je úplně jedno, jestli šla nebo nešla vypovědět. Pokud dnes zákon říká, že billboardy tam nemůžou být, tak smlouva je neplatná,“ avizoval ovšem už v březnu generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. 

Reklamní poutače v blízkosti hlavních tahů jsou od loňského září zakázané v ochranném pásmu silnic a dálnic. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ve středu uvedl, že jich byla zatím odstraněna zhruba polovina ze dvou tisícovek. Další nelegálně umístěné reklamní poutače mají podle ministra zmizet do šesti týdnů.

Novela zákona o pozemních komunikacích nařizuje majitelům reklamních ploch jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Některé ale byly postaveny v souladu se stavebním zákonem a mohou nadále u vozovek zůstat.

Společnost Czech Outdoor na protest na podzim loňského roku nahradila reklamní sdělení českou vlajkou. Podle firmy v takovém případě nebyly billboardy reklamním poutačem. Takový výklad ale ministerstvo dopravy odmítlo s tím, že tato zařízení byla povolena právě jako nosiče reklamního obsahu.

Svaz provozovatelů venkovní reklamy nyní čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, na který se obrátilo 17 senátorů. Vlastníci billboardů mezitím dál platí státu za pozemky, kde měli nebo stále mají poutače. Ročně jde o zhruba třicet milionů.