Premiér Babiš vyzval všechny ministry, aby si zkontrolovali své závěrečné práce na VŠ

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval šéfy resortů, aby si sami prověřili své závěrečné práce na vysokých školách. České televizi to řekl místopředseda kabinetu a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dva ministři už totiž v minulých dnech rezignovali kvůli podezření z plagiátorství a aktuálně budí pozornost diplomová práce ministra obrany Metnara.

Podle Brabce doporučil premiér Babiš ministrům, aby našli své diplomové práce. „Bylo to řečeno tak, že by bylo dobré, aby si ministři – tam, kde je to možné – sami zkontrolovali,“ řekl místopředseda vlády. 

Problém podle něj může být u starších prací, které už jsou skartované a jejich zdroje nejsou zdigitalizované. „Já myslím, že každý už po tom pátral,“ doplnil Brabec.

Události: Premiér Babiš nebude žádat rezignaci ministra obrany (zdroj: ČT24)

Premiér Babiš tak podle svého místopředsedy reagoval na kauzu ministra obrany Lubomíra Metnara. Ten podle zjištění České televize ve své diplomové práci na téma „Kolektivní investování“ řádně neuváděl a necitoval zdroje, ze kterých čerpal. Nejméně osm stran zcela převzal z dříve vydané knihy „Trhy cenných papírů“ prorektora pro vědu na Vysoké škole ekonomické Petra Musílka.

Brabec: Babiš doporučil ministrům, ať se podívají na své diplomové práce (zdroj: ČT24)

Babiš: Metnarova situace je jiná

Babiš ale zatím Metnara nevyzval, aby na post ve vládě rezignoval. Podle Brabce se nyní čeká na výsledek šetření Ostravské univerzity, kde Metnar studoval a která nyní jeho práci zkoumá. „Metnar o tom bude průběžně hovořit s premiérem, což už dělá,“ doplnil Brabec.

Sám ministr Metnar uvedl, že se vyjádří do konce týdne. Do té doby by měly být známy i výsledky zmíněné analýzy od univerzity. „Já jsem s panem Metnarem mluvil. Je to jiná situace, protože on ten text, který tam má, uvedl v seznamu literatury a požádal vysokou školu o analýzu,“ prohlásil Babiš.

Ostravská univerzita v roce 2004, kdy Metnar diplomovou práci psal, ještě neměla systém na odhalování plagiátů. Používat ho začala v roce 2008.

Kvůli podezření z plagiátorství před dvěma týdny odstoupila z funkce ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Minulý týden ji pak ze stejného důvodu následoval ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).

Podle premiéra Babiše je ale Metnarova situace jiná: jeho práci by premiér za plagiát neoznačil a i kvalita diplomové práce je podle něj vyšší než v případě Malé a Krčála.