Spor o Pocheho pokračuje. Většina krajských lídrů ČSSD trvá na jeho nominaci, zjistila ČT

Události: Krajští lídři ČSSD trvají na nominaci Pocheho (zdroj: ČT24)

Po sobotním souhlasu komunistů s podporou menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD se šance na získání důvěry kabinetu výrazně zvýšily. Není ale jasné, jestli se do hlasování podaří vyřešit kontroverze s obsazením ministerstva zahraničí. Dočasně mu šéfuje ministr vnitra a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček, protože kandidáta této strany Miroslava Pocheho prezident odmítl jmenovat. Přesto většina krajských lídrů ČSSD, které Česká televize oslovila, na tomto jménu trvá.

Šéf ČSSD Jan Hamáček, který vede kromě vnitra dočasně i diplomacii, stále počítá s tím, že zahraničí bude řídit jen několik týdnů. Nové jméno ale nehledá a v tom se shoduje s lídry z devíti krajů, kteří také soudí, že ČSSD má trvat na Pocheho nominaci. Tři další ještě vyčkávají a dva předsedové krajských organizací České televizi neodpověděli.

„Pan Poche je kandidátem, protože sociální demokracie nikoho jiného nenominovala,“ shrnuje postoj krajských lídrů předseda Hamáček.

Postoj krajských organizací k nominaci Miroslava Pocheho
Zdroj: ČT24

Místopředseda ČSSD se domnívá, že o situaci by mělo jednat vedení strany. „Podle mého názoru musí zase rozhodnout orgán, který o této záležitosti už jednou jednal, to znamená předsednictvo strany,“ uvedl Onderka.

Několik krajů navíc požaduje, aby bylo jasno co nejdřív. „Protože ve chvíli, kdy už se to odhlasuje, tak prostor pro jednání už moc není. Příští týden jsou svátky a dovolené, ale je to natolik závažná situace, že by se předsednictvo strany mělo svolat a mělo by se o tom jednat,“ požaduje předseda ústecké krajské organizace Miroslav Andrt.

„Předseda říká, že to je otázka týdnů, případně měsíců. Mně se líbí ta první varianta, to znamená týdnů,“ říká k možnému termínu Roman Onderka. „Do hlasování o důvěře se to ale nestihne. Jasno by mělo být nejpozději do konce prázdnin,“ vyjádřil se pro Českou televizi předseda krajské organizace Vysočina a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál.

Takový postoj převládá i v poslaneckém klubu sociální demokracie. „Podle mého názoru se čeká, až trochu klesnou vášně. Klidně to může být vyřešeno až po vyslovení důvěry,“ uvedl k tomu předseda strany v Královéhradeckém kraji Jan Birke. „My musíme jednat. Jestli to stihneme vyřešit do důvěry vládě, nebo nikoliv, to je otázka, ale my jsme samozřejmě připraveni jednat,“ zdůrazňuje předseda strany Hamáček.

Piráti chtějí kvůli Pochemu mimořádně svolat zahraniční výbor

Hnutí ANO doufá, že provizorní situace nebude trvat dlouho. „Aby ta vláda vznikla, tak se našlo toto řešení, které je dočasné, a já doufám, že bude trvat co nejkratší dobu,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Situaci si musí vyřešit sama sociální demokracie, vzkazuje koaliční partner i KSČM, která vládu hodlá ve sněmovně tolerovat. „Jsem přesvědčen, že kmotři do politiky nepatří,“ říká k nominaci Miroslava Pocheho šéf komunistů Vojtěch Filip. Zároveň ale nepožaduje, aby bylo obsazení ministerstva zahraničí vyřešeno do hlasování o důvěře.

Naopak opoziční kluby tlačí na ČSSD, aby do klíčového hlasování přišla s řešením. Piráti navíc chtějí, aby se dvojvládím na ministerstvu, jak situaci nazývají, zabýval mimořádně sněmovní zahraniční výbor. „Chceme, aby tam byli lidé, kteří funkci ministra dělají na plný úvazek, a ne že pan Hamáček to bude zaštiťovat a ve skutečnosti to bude zákulisně řídit pan Poche,“ říká šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

„To je politická parodie, kdy vláda předstupuje s žádostí o důvěru před Poslaneckou sněmovnu a nemá vyřešeno ministerstvo zahraničí,“ kritizuje vládní koalici předseda klubu Svobody a přímé demokracie Radim Fiala.

Hlasování o důvěře vládě se má konat ve středu 11. července. Šance, že tentokrát poslanci kabinetu důvěru vysloví, je značná. Hnutí ANO, ČSSD a KSČM mají dohromady většinových 108 hlasů.