Babiš slíbil studentům „gigantické investice do školství“. Počítá s 30 miliardami

Studenti řešili s Babišem slevy na jízdném (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) slíbil navýšení rozpočtu ministerstva školství v příštím roce o třicet miliard korun. Sdělil to zástupcům studentů na společné schůzce. Studenti na ní chtěli řešit kroky vlády v demisi, která plánuje kvůli slevám na jízdné čerpat z resortu 400 milionů korun. Zástupci studentů to kritizují, peníze by raději investovali například do vzdělávání pedagogů nebo do růstu učitelských platů.

Samotné slevy na jízdném studentům nevadí, jsou ale proti tomu, aby kvůli tomu ministerstvo školství přišlo o 400 milionů korun. S Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) proto řešili, zda by peníze nemohly resortu zůstat. Podle ministryně ale rozpočtová pravidla neumožňují, aby se nespotřebované peníze určené mimo jiné na vědu přesunuly v rámci resortu jinam.

Podle předsedy Studentské komory Rady vysokých škol Michala Zimy ale Babiš řekl, že se nad tím ještě zamyslí, je to podle něj k diskusi. „Výstup nebyl úplně jednoznačný. Pan premiér tomu byl ke konci schůzky spíše nakloněn, neshodl se ale s ministryní Schillerovou,“ dodala k přesunu peněz v rámci ministerstva předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová.

Studenti proto navrhli vládě ještě jednu variantu, jak 400 milionů školství nechat. Kabinet by nespotřebované peníze sice ministerstvu sebral, ale zpětně by je reinvestoval do jiné kapitoly resortu.

„Pokud peníze mohou jít na jednorázové zavedení slev na jízdném, domníváme se, že vláda je může investovat i do vzdělávání pedagogů,“ uvedla Štěpánová, podle které jde o politické rozhodnutí.

Že jde o politické rozhodnutí, ostatně potvrdila i sama ministryně Schillerová. U peněz, které ministerstva v daném roce neutratí, může podle ní vláda rozhodnout, že je použije na svoje priority: „Pokud by se vláda rozhodla, že to půjde do platů učitelů, tak by se tyto peníze mohly použít na platy učitelů.“

400 milionů ovšem podle ministryně nic neřeší. Navýšit pedagogům platy od letošního září by dle Schillerové přišlo na 4,5 miliardy. Kvůli slevám na jízdné ale stát uvolní z vládní rozpočtové rezervy 3,26 miliardy korun.

Sleva ve výši 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě se bude od 10. června vztahovat na cestující starší 65 let a studenty do 26 let. Stát vyjde od příštího roku na 5,83 miliardy ročně.

Dostanou učitelé v září přidáno?

Použití prostředků z rezerv proto kritizují i opoziční poslanci. Stále totiž není jasné, zda učitelé dostanou po letošních prázdninách přidáno avizovaných 15 procent. Babiš v posledních dnech začal ustupovat. Zatímco ještě v pátek mluvil o tom, že od září se zvýšením platů počítá, v pondělí během návštěvy Karlovarského kraje uvedl, že to zatím nemůže potvrdit.

Sněmovna přitom v prosinci po odhlasování státního rozpočtu přijala prakticky jednomyslně usnesení, že v případě finanční rezervy vládě doporučuje, aby „od 1. 9. 2018 zvýšila platy učitelů o 15 procent a ostatních pracovníků ve školství nejméně o 10 procent“. 

Babiš místo toho na páteční schůzce studenty uklidňoval novým slibem. Podle Zimy doslovně slíbil „gigantické investice do školství“. „Ve státním rozpočtu pro rok 2019 by mělo dojít ke zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 30 miliard korun. Doufáme, že se to podaří skutečně zrealizovat,“ poznamenal předseda iniciativy studentů pedagogických fakult Otevřeno Tomáš Čakloš. Dál totiž platí plán vlády, aby do roku 2021 dosáhli učitelé na 150 procent stávající úrovně platů.