Volby by vyhrálo ANO, posiluje ČSSD. Starostové a TOP 09 se propadají

Jak by dopadly parlamentní volby, kdyby voliči hlasovali v lednu? Zatímco ANO by zůstalo na „svých“ zhruba 30 procentech, občanské demokraty by předstihla ČSSD a Piráti. Starostové a TOP 09 by se do sněmovny nedostali. Uvádí to lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), kterého se zúčastnilo více než tisíc obyvatel.

Sociální demokraté a Piráti přeskočili ODS v lednovém průzkumu o půl procentního bodu, získali 12,5 procenta. ČSSD by tak oproti říjnovému výsledku 7,3 procenta značně posílila. Avšak i ODS by posílila, v říjnu obdržela 11,3 procenta. Mírný růst by si ve srovnání s volebním výsledkem připsali i Piráti, ti v říjnu dostali 10,8 procenta.

V průzkumu vyšlo lépe i vítězné ANO. V loňských volbách mělo hnutí Andreje Babiše 29,6 procenta, nyní by dostalo podle CVVM 30,5 procenta. Mírně posílili také komunisté, zatímco ve volbách měli výsledek 7,8 procenta, z lednového průzkumu vyšli s rovnými osmi procenty.

Volební model podle agentury CVVM – leden 2018
Zdroj: CVVM

Okamurovo hnutí oslabilo o čtvrtinu

Ostatní strany by ale v současnosti oproti říjnovým sněmovním volbám oslabily, některé by se dokonce ani znovu do dolní komory parlamentu nedostaly. Zhruba o čtvrtinu – z říjnových 10,6 procenta na 7,5 procenta – by klesl podíl hlasů pro hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vedené bývalým šéfem Úsvitu Tomiem Okamurou.

Na pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by se pohybovali lidovci, kteří v říjnu měli 5,8 procenta. Do sněmovny by se teď nevrátili Starostové a TOP 09, kteří ve volbách jen těsně překročili pětiprocentní hranici. Nyní by dostala TOP 09 čtyři procenta hlasů a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) tři procenta.

Průzkum provádělo CVVM od 15. do 24. ledna. Zúčastnilo se ho 1086 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.