Komunisté s Ondráčkem neustoupí. Znovu jej navrhnou do čela komise pro kontrolu GIBS

Komunisté stále trvají na tom, aby sněmovní komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů vedl jejich poslanec Zdeněk Ondráček. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Sněmovna Ondráčka do funkce opakovaně nepodpořila. Zákonodárcům vadí jeho účast na policejních zásazích proti demonstracím v roce 1989.

Filip jednoznačně uvedl, že se komunisté své nominace nevzdají. „Nevidím žádný důvod k jiné nominaci. Přijdeme znovu se Zdeňkem Ondráčkem,“ konstatoval.

Filip přitom odkázal na dohody o obsazení funkcí ve sněmovně – tedy, že by vedení kontrolních výborů mělo být rozděleno mezi opoziční strany. Předseda Pirátů Ivan Bartoš však poznamenal, že tyto dohody se stejně nedodržují.

Piráti po opakovaném neúspěchu Ondráčka přišli tento týden s vlastním kandidátem do vedení komise: Mikulášem Ferjenčíkem. Vojtěch Filip ale trvá na tom, že Ondráček se na post hodí nejlépe. „Má odbornou kvalifikaci, je schopen rozpoznat, co činí GIBS vůči příslušným orgánům,“ zdůvodnil jeho nominaci.

Ivan Bartoš a Vojtěch Filip v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Podle předsedy Pirátů Ondráčkovy kompetence nikdo nezpochybňoval. „Může svou expertizu dodávat jako řadový člen komise,“ uvedl Bartoš, který v komisi uvolní místo pro Ferjenčíka. Pokud by komunisté chtěli do další volby navrhnout jiného nominanta, museli by rovněž nechat Ondráčka v komisi nahradit.

Ondráček v opakovaném druhém kole volby minulý týden získal 83 hlasů, ke zvolení jich ale potřeboval 94. Ondráčkova nominace budila spory kvůli jeho působení za socialismu, kdy jako příslušník pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti zasahoval proti kritikům tehdejšího režimu.

Těsně před Vánocemi sice sněmovna Ondráčka do čela komise zvolila, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) ale volbu anuloval. Panovaly pochyby o tom, zda volební komise správně určila počet hlasů nutných ke zvolení. „Nebudeme odpovídat za chybu volební komise,“ reagoval v OVM Filip s tím, že podle komunistů Ondráček tehdy zvolen byl.