Minulý týden se na D1 srazilo celkem 59 vozidel

Policie upřesnila statistiku hromadné nehody, která minulý týden zablokovala provoz na dálnici D1. Celkem bouralo 59 aut, přičemž policie eviduje události jako 23 samostatných nehod. Srazilo se 31 nákladních vozidel, tři autobusy, deset dodávek a 15 osobních aut. Deset lidí utrpělo při nehodách zranění, přesnou výši škody zatím nikdo nestanovil.

„Jsou případy, kdy vozidlo je v jedné nehodě vedeno jako viník a v jiné zase jako poškozený,“ upřesnila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Hromadná nehoda zastavila provoz na dálnici kolem 12:30 v obou směrech. Ve směru na Brno se podařilo provoz obnovit po 2,5 hodinách, ve směru na Prahu ale dálnice stála asi 19 hodin. Odtahovým službám totiž vyprošťovací práce ztěžovalo sněžení.

Podle policejní mluvčí je to nejdelší uzavírka od roku 2010, kdy vzniklo krajské policejní ředitelství.

Ještě o něco déle stála naše nejstarší dálnice v roce 2008, kdy došlo k dosud největší hromadné nehodě na D1. Tehdy se stalo 93 nehod, při nichž bylo poškozeno 131 osobních a 98 nákladních vozidel a dva autobusy. Nikdo nezemřel, ale 30 lidí bylo zraněno.

Dálnice byla nejprve kolem 10:30 uzavřena směrem na Prahu a později byla neprůjezdná i ve směru na Brno. V obou směrech začala doprava tehdy proudit kolem 21:30. Škoda vzniklá při těchto nehodách byla později vyčíslena téměř na 28 milionů korun.