Šéfové ANO, SPD i KSČM stojí za Zemanem, strany pravého středu chtějí Drahoše

Reportáž: Politické strany se rozhodují o podpoře v prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

České politické špičky pozorně sledují vývoj prezidentských voleb. Předsedové ANO, KSČM a SPD vyslovili svou podporu Zemanovi, strany napravo od středu naopak očekávají, že případné zvolení Jiřího Drahoše rozbije koalici prezidenta s Andrejem Babišem. V sociální demokracii se na podpoře jednoho kandidáta neshodnou ani stranické špičky.

Hnutí ANO jako celek voličské doporučení před prvním kolem nevydávalo a stejnou taktiku hodlá držet i pro finální rozhodnutí. Andrej Babiš nicméně dopředu avizoval, že bude volit Miloše Zemana a svou podporu mu vyjádřil i po oznámení výsledků prvního kola.

Současně ale Babiš na Pražský hrad adresoval sérii doporučení, kterých by se podle něj měl Zeman držet, aby si před volbami vylepšil pozici. Mj. by se měl zbavit kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého, soudí premiér, který si dovede představit spolupráci i se Zemanovým protikandidátem.

O hlavě státu se přitom rozhoduje za situace, která je pro Babiše důležitá. Jeho vláda ještě nezískala ve sněmovně důvěru, nečeká se, že by ji získat měla a hlava státu šéfovi hnutí ANO slíbila i druhý pokus na sestavování vlády.

„Pokud získáme ve sněmovně většinu, tak bez ohledu na to, jestli bude prezidentem pan Zeman nebo Drahoš, tak by měl ten prezident to akceptovat,“ dodává Babiš. 

ODS chce Drahoše, Piráti prozápadního prezidenta

Druhá nejsilnější sněmovní strana, občanská demokracie, ze svého ostravského kongresu v usnesení vzkázala, že by v čele státu ráda viděla Jiřího Drahoše. „Teď tu máme prezidenta, který rozděluje společnost, znejišťuje zahraniční politiku, dělá věci, které jsou přinejmenším podivné. Výsledek voleb bude důležitý i pro vytváření vládní politiky,“ doplnil stranický šéf Petr Fiala.

Na rozdíl od ODS Česká pirátská strana přímé doporučení svým příznivcům nedá. Vyzve je ale, aby k druhému kolu vyrazili. „Věříme, že díky voličům vyhraje takový prezident, který bude posilovat prozápadní zahraniční orientaci naší země a který skutečně bude respektovat, že jsme demokracie parlamentní, ne prezidentská,“ říká první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

KSČM i SPD pro Zemana, ČSSD tápe

Zástupci hnutí SPD si přejí, aby mandát obhájil Miloš Zeman. Podle šéfa hnutí Tomia Okamury se rozhoduje o dalším směrování Česka, čili „zda to bude probruselský proimigrační postoj, nebo zda to bude vlastenecký postoj, směrem k zajištění bezpečnosti občanů.“

Podporu má stávající hlava státu taky u šéfa komunistů. „Miloš Zeman toho má jak z ekonomického, tak z politického pohledu jistě mnoho co říct,“ sdělil Vojtěch Filip.

Rozdělená je stále sociální demokracie a jako celek k podpoře konkrétního kandidáta nevyzve. Pověřený šéf ČSSD Milan Chovanec sice volil Zemana a ocenil jeho podporu českého průmyslu, předseda Senátu a člen ČSSD Milan Štěch se ale k současné hlavě státu staví skeptičtěji.

Štěch očekává, že v čele země stane ten, kdo vyřeší stávající politický pat a pomůže tomu, aby vládli ministři s důvěrou poslanců: „Novému prezidentovi by se jednání s demokratickými politickými stranami vedlo snáze než stávajícímu prezidentovi, který vsadil už v politickém spektru na některé subjekty a ty upřednostňuje.“

Malé strany pravého středu věří ve změnu

Tři nejmenší sněmovní strany podporují Jiřího Drahoše a od prezidenta očekávají, že bude dodržovat Ústavu i její zvyklosti, a nedopustí, aby vláda v demisi byla u moci měsíce. „Bude hodně záležet, jestli na Hradě dojde k výměně, protože to by mohlo systém i praxi změnit,“ říká šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Byl bych rád, aby prezident ČR byl prezidentem všech Čechů, ne pouze určité skupiny. A byl bych rád, aby prezident odstraňoval, uklidňoval spory a ne je vyvolával,“ uvádí předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Kdyby se stal Jiří Drahoš prezidentem, určitě to vnáší nový rozměr do mocenského bloku premiéra a prezidenta,“ dodává druhý muž Starostů Vít Rakušan.