Jan bude mít nové robotické ruce, lidé přispěli 2 miliony korun

Jan bude mít nové robotické ruce, lidé za dva dny přispěli 2 miliony korun (zdroj: ČT24)

Dva miliony korun věnovali dárci během necelého týdne ve sbírce na robotické ruce pro čtrnáctiletého Jana, který o svoje končetiny přišel při úrazu. Za dalších pět dní se v rámci stejné sbírky vybralo ještě na další protézy, které dostali dva jiní chlapci.

Češi darují hodně a rádi, i tak ale patří sbírka Konta bariéry svou rychlostí k těm nejúspěšnějším. Na dva miliony korun se složilo zhruba 2700 lidí. „Byla jsem v šoku, když jsme během prvního týdne měli vybráno 1,9 milionu korun,“ uvedla ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

Jan potřeboval 1,2 milionu, takže dárci nakonec pomohli ještě dvěma dalším chlapcům. O ruce v zápěstí přišel před čtyřmi lety, když zakopl a spadl na drtič větví. Od té doby rodina hledala cesty, jak Janovi zjednodušit život – spojila se i se světoznámým plastickým chirurgem Bohdanem Pomahačem.

Nejen on jim doporučil místo transplantace moderní protézy. I když Jan vyroste, vymění se jen lůžka a samotné ruce budou sloužit dál. Přitom umožňují třeba zvednout sklenici nebo psát na počítači.

Bohdan Pomahač
Zdroj: ČT24

Jan se přesně dva měsíce od vyhlášení sbírky dočkal a dostal dvě úplně nové – pro něj vyrobené – robotické ruce. „Jaké to bylo na ně čekat? Hrozné, byl jsem netrpělivý, nemohl jsem se dočkat,“ přiznal chlapec.

Nové ruce podle jeho matky Marie Křížové synovi pomohou při jinak úplně běžné činnosti, jakou je třeba zapnout si bundu. „Už to nebude muset řešit různými kličkami, které se naučil,“ řekla.

Konto Bariéry vyhlásilo sbírku na Janovy chytré ruce (zdroj: ČT24)

Jan i přes svůj hendikep hraje na pozoun a chtěl by chodit na konzervatoř – i to by mu mohly nové ruce pomoci splnit. Musí se ale nejdřív naučit dokonale protézu ovládat pomocí svalů v pahýlech. „Protézy nastavíme tak, aby to pro něj bylo příjemné, aby každý pohyb mohl provést, aniž by se musel příliš soustředit,“ řekl ortotik-protetik Jan Maleš.

V současnosti mají v Česku stejné robotické ruce jen čtyři lidé. Tři z nich včetně Jana díky dárcům. Úspěšná sbírka teď pokračuje i dál, robotické ruce by totiž zjednodušily život i dalším lidem, kteří o ně přišli nebo se bez nich už narodili.