Armáda ocenila vojáky, kteří se vrátili z misí v Afghánistánu, Bosně a Egyptě

Téměř osm desítek vojáků bylo na pražském Vítkově oceněno za své působení v zahraničních misích. Zpět do Česka se vrátili většinou z půlročního působení v Afghánistánu, Bosně a Hercegovině a v Egyptě. Vyznamenání jim předali náčelník generálního štábu Josef Bečvář a další představitelé armády a ministerstva obrany.

Bečvář vojákům poděkoval za jejich působení a poznamenal, že je vždy pro něj radost přivítat zpět v ČR vojáky, kteří se vrátí ze zahraničního působení živí a zdraví.

V Afghánistánu vojáci sloužili na českém velitelství, v jednotce používající bezpilotníky ScanEagle, v polním chirurgickém týmu i v jednotce Vojenské policie Kamba. Vyznamenáni byli také příslušníci operačního velitelství mise Evropské unie EUFOR Althea na území Bosny a Hercegoviny a vojáci letecké jednotky, která působila s letouny CASA na Sinajském poloostrově.

Vojenští policisté, kteří se vrátili z Afghánistánu, vystřídali kolegy z 601. skupiny speciálních sil při střežení českého velvyslanectví v Kábulu. „Byla to logická volba, protože úkoly podobného rázu plníme na území České republiky nebo případně v jiných zahraničních operacích, takže jsme pro to měli dostatečnou kvalifikaci,“ řekl k výměně velitel jednotky vojenské policie major Petr Kadlec.

Za působení v zahraničních misích bylo oceněno téměř osm desítek vojáků
Zdroj: ČTK

Jejich úkolem bylo střežit ambasádu před případným útokem a zároveň zajišťovat ochranu velvyslance a ostatních příslušníků diplomatické mise, pokud opouštěli zastupitelský úřad. „Takže denně jsme se pohybovali po Kábulu a denně jsme střežili nepřetržitě objekt české ambasády,“ řekl. Tempo nasazení bylo proto velmi vysoké. Asi za pět měsíců absolvovali 430 výjezdů mimo velvyslanectví. Zároveň si museli sami vařit či opravovat techniku. „Byli jsme naprosto odkázáni sami na sebe,“ podotkl Kadlec.

Ochranu velvyslanectví i doprovod důležitých osob v kábulském provozu Kadlec označil za stejně důležité. „Nicméně těžší je samozřejmě jezdit v tom prostoru Kábulu. Protože kromě každodenních hrozeb je to naprosto odlišné prostředí, které se také odráží v kultuře dopravy,“ řekl. Na každý výjezd se proto museli policisté důkladně připravit. Za klíčové označil vyhodnocování zpravodajských informací, na jejichž základě se například snažili upravit program velvyslance. „Prevence je to, na co klademe největší důraz,“ dodal.

Češi řídili i drony

V Afghánistánu působila i jednotka sedmi vojáků, kteří měli na starosti obsluhu dronů ScanEagle. Za úkol měli zajistit vzdušný průzkum pro české i koaliční jednotky, které vyjížděly mimo střeženou základnu. „To znamená, že když se formovaly pro výjezd, my jsme jim proletěli celou trasu,“ popsal akci velitel jednotky Lukáš R.

Bezpilotní letoun poté jednotku doprovázel po celou dobu, co byla mimo základnu. Podařilo se tak například překazit chystaný útok. Jeden z operátorů si podle Lukáše R. všiml podezřelé činnosti tří lidí. Následně bylo na daném místě nalezeno odpalovací zařízení. Operátoři také pomocí dronů pozorovali vytipované objekty, křižovatky nebo silnice včetně jejich kvality a sjízdnosti.

Čeští vojáci jsou podle Lukáše R. s drony z USA spokojeni. „Odvádějí perfektní práci,“ poznamenal. Vypořádat se podle jeho slov museli jen s povětrnostními podmínkami, tedy třeba nárazy větru či prašností. 

Další jednotkou, která se vrátila z Afghánistánu, je polní chirurgický tým. Působil v rámci americké vojenské nemocnice. Armáda polní chirurgický tým do Afghánistánu vysílala od roku 2011, návratem této jednotky byla jeho činnost ukončena. V Afghánistánu nadále zůstala dvojice lékařů, kteří se budou starat o české vojáky.

V misích až 1100 Čechů

Letos je v zahraničních operacích zhruba 400 českých vojáků, příští rok by jich mělo být skoro 1100. Největší navýšení se má týkat Iráku, kam by kromě leteckého poradního týmu mohla zamířit ještě jednotka speciálních sil české armády.

V desítkách mužů a žen se bude navýšení týkat také Mali nebo Afghánistánu. Vše ale bude muset schválit nová vláda a obě komory parlamentu.