Ševcov se nedopustil ani přestupku, rozhodl úřad. Soud ho původně odsoudil kvůli sprejování

Ruský student Igor Ševcov se natáčením sprejování hesel na zeď ruzyňské věznice nedopustil ani přestupku. Rozhodl o tom Úřad městské části Prahy 6. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí městské části Ondřej Šrámek. Ševcov byl za skutek původně pravomocně odsouzen k tříletému zákazu účasti na demonstracích.

„Jednání nebylo vyhodnoceno jako přestupek, věc byla tedy po prověření odložena,“ uvedl nyní mluvčí úřadu Šrámek.

Student, který po svém zatčení strávil čtvrt roku ve vazbě, byl obžalován především z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), což se neprokázalo. Justice ho nakonec odsoudila za to, že držel pomocí videokamery hlídku při psaní anarchistických hesel na vězeňskou zeď. Ševcov vinu popíral, prý akci jen natáčel.

Zastání se student nejprve dočkal u Nejvyššího soudu, podle kterého míra studentovy pomoci k trestnému činu poškození cizí věci byla zanedbatelná. Verdikt zrušil a věc poslal do přestupkového řízení, takže se tím zabýval úřad městské části.

Omluva a odškodné

Ministerstvo spravedlnosti se také mladíkovi omluvilo a přiznalo mu 360 tisíc korun za nezákonnou vazbu a trestní stíhání.

Ševcov dlouhodobě pobývá v Česku, studuje etnologii na filozofické fakultě. Ministerstvo vnitra mu po jeho odsouzení zamítlo žádost o pracovní kartu s odůvodněním, že Ševcov nesplňuje podmínku trestní zachovalosti.

Vydáno pod