Společenství vlastníků bytů dostanou páku na své neplatiče

Události, komentáře: Jak pomoct SVJ v boji proti neplatičům? (zdroj: ČT24)

Poslanci ve zrychleném prvním čtení schválili senátní novelu, která chce posílit společenství vlastníků jednotek vůči partajím, jež příspěvky na správu domů neplatí. Podle předlohy by SVJ mohla při nuceném prodeji dlužnických bytů získat přednostní právo na částečné uhrazení pohledávek. Cílem je napravit současný stav, kdy poctiví doplácí na nepoctivé.

Novela se týká občanského soudního řádu, zákona o veřejných dražbách a insolvenčního zákona. Návrh připravili lidovečtí senátoři v čele s Jitkou Seitlovou (za SZ) a po kompromisních úpravách počítá s tím, že pokud by se byt dlužníka prodával, výtěžek by měl přednostně zamířit ke společenství vlastníků – a to až do výše deseti procent z prodeje bytu.

Navrhovanou změnu autoři vysvětlují tím, že dnes řádní vlastníci chtě nechtě ručí za závazky těch vlastníků, kteří příspěvky na správu domu nehradí. Jde například o platby za vodné a stočné, teplo, za osvětlení společných prostor a do fondu oprav.

„Pokud dlužník dobrovolně dluh neuhradí a nemá jiný majetek, lze sice přistoupit k výkonu rozhodnutí prodejem jednotky nebo k dražbě, ale ve většině případů na úhradu pohledávek souvisejících se správou domu a pozemku nezbude nic, protože výtěžek z prodeje jednotky připadne v celém rozsahu zástavnímu věřiteli,“ stojí v důvodové zprávě.

Pohledávky SVJ jdou do desítek milionů

Novela, které nyní dali v prvním čtení zelenou i poslanci, by podle autorů měla napravit současný stav, kdy poctiví doplácí na nepoctivé. Schválit ji ještě bude muset Senát a podepsat prezident.

„Senátoři odvedli skvělou práci. Je to letitý problém. Ve sněmovně byl už loni pokus tuto situaci opravit, ale nebyl šťastně řešený. Toto je trefa do černého,“ řekl v Událostech, komentářích poslanec za ČSSD Lukáš Pleticha, senátor občanské demokracie Miloš Vystrčil naopak uvítal tempo, se kterým sněmovna zákon schválila, a dodal, že v horní komoře nepředpokládá zdržení.

„Osoba, která se stará o správu domu, se stává upřednostněným věřitelem,“ řekl k samotné normě. „Je to veliká pomoc i férovější přístup. Desetina z ceny bytu může být sto, dvě stě, tři sta tisíc korun. Dluhy jsou desítky, někdy maximálně stovky tisíc korun. V tom případě je to pro lidi řešení problémů.“

V Česku je v současnosti zaregistrováno bezmála šedesát tisíc společenství vlastníků bytů, která spravují zhruba 1,3 milionu bytů. Přibližně polovina spadá do správy členů Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD).

Právě podle ankety SČMBD z roku 2014 měla tato společenství pohledávky přes osmaosmdesát milionů korun vůči 7500 dlužníků. O rok později to bylo pětaosmdesát milionů korun, výše nevymahatelných pohledávek ale vzrostla o pět milionů na 56,6 milionu korun.