Chtěli ode mně přiznání, že jsem naboural e-mail Clintonové, tvrdí údajný hacker Nikulin

Zpravodaj ČT Miřejovský: V Rusku nebudí případ Nikulina větší zájem (zdroj: ČT24)

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin tvrdí, že po zatčení v Česku jej při výsleších Američané žádali, aby se přiznal k nabourání elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Nikulin to tvrdí v dopise, který jeho advokát poslal ruskojazyčné televizi Nastojaščeje vremja (Současnost) sídlící v Praze a financované Spojenými státy.

Nikulin byl loni 5. října zatčen v Česku na žádost Spojených států, které ho podezírají z poškození několika společností. O Nikulinovo vydání žádají jak USA, tak Rusko, které vydalo zatykač pro údajnou krádež peněz až po Nikulinově zatčení v Česku. Pražský městský soud rozhodování o těchto žádostech dnes odročil na konec května.

„Měl byste prohlásit, že jste se vloupal do elektronické pošty Hillary Clintonové pro Donalda Trumpa na Putinův příkaz a měl byste souhlasit s vyhoštěním do USA, kde stáhneme všechna obvinění a dáme vám byt a peníze a americké občanství,“ navrhoval podle Nikulina jeden z amerických agentů během výslechu.

„Odmítl jsem a zakrátko byl výslech ukončen. Agent řekl, že se ještě vrátí,“ dodal Nikulin. Návrh podle něj zazněl během výslechů v polovině listopadu. Další se podle něj odehrál letos 7. února.

„Máte říct, že jste se naboural do pošty Clintonové a pronikl do sítě demokratů na Putinův příkaz, vyjmenujete společníky, budete souhlasit s vydáním a v Americe vyřešíme všechny problémy, vše zajistíme,“ cituje Nikulin údajné návrhy.

Podrobně byl při výsleších také dotazován na známosti se synem šéfa ruského ropného koncernu Lukoil, s dcerou ruského ministra obrany či s Putinovým mluvčím. Šlo nejspíše o důsledek fotografií, kterými se chlubil na sociálních sítích, podobně jako přepychovým vozem Lamborghini, zlatými hodinkami Rolex či ručně šitými botami.

Ve skutečnosti si vydělával na živobytí obchodováním s auty. Tvrdí, že s hackerskými útoky nemá nic společného a že ani neumí anglicky. Nikulina podle médií vyslýchali v české vazbě agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) za přítomnosti českých policistů.

FBI a americké ministerstvo spravedlnosti se podle televize Nastojaščeje vremja zdržely vyjádření. Stanice připomněla, že Nikulin nebyl přímo obviněn z hackerských útoků na Demokratickou stranu či z dalších epizod možného vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb.

Avšak podle listu The Guardian mohl být Nikulin zapleten do útoku na server, který využíval k domlouvání schůzek bývalý demokratický kandidát na starostu New Yorku Anthony Weiner, jenž po skandálu rezignoval na křeslo v Kongresu USA. Jeho manželka Huma Abedinová roky pracovala ve službách Clintonové.

Pražský soud bude Nikulinovo vydání řešit koncem měsíce

Pražský městský soud jednání o vydání Nikulina odročil na 30. května. Nikulinův obhájce Martin Sadílek tvrdí, že nedostal návrh na Rusovo vydání do USA. Státní zástupkyně Renáta Rychnovská v tvrzení obhájce obstrukce nevidí, na námitku má podle ní obhajoba právo. Do věznice na jednání přišli i Nikulinovi rodiče, účastnil se ho také ruský konzul.

Nikulinův obhájce Martin Sadílek
Zdroj: Anna Charvátová/ČTK

Přípustností vydání se soud kvůli bezpečnosti zabýval přímo v pankrácké vazební věznici. Do jednací síně se dostalo pouze několik novinářů, kteří museli před vstupem odevzdat mobilní telefony, počítače i veškerou obrazovou techniku. Kromě českých médií se na jednání akreditovaly i Rádio Svobodná Evropa, americká tisková agentura AP a britská Reuters.

USA a Rusko požádaly o vydání hackera ve stejný den

Spojené státy viní Nikulina z útoku na profesní sociální síť Linkedin, za což mu v USA hrozí až 30 let vězení a pokuta milion dolarů (zhruba 24,5 milionu korun).

Rusko na hackera vydalo zatykač kvůli údajné internetové krádeži v řádu desítek tisíc korun. O vydání mladíka, kterého česká policie zadržela loni v říjnu v jednom z pražských hotelů, požádaly oba státy ve stejný den. Podle Městského státního zastupitelství v Praze jsou obě varianty extradice v souladu se zákonem, Nikulin dává přednost vydání do vlasti.