Poslanci navrhli zrušit čtrnáct stran, včetně Cibulkova Pravého bloku

Poslanecká sněmovna na probíhající schůzi navrhla pozastavit činnost jedenadevadesáti politických uskupení, důvodem jsou nedostatky v povinně odevzdávaných finančních zprávách. Dalších čtrnáct stran chce zrušit, mimo jiné uskupení Volte Pravý blok někdejšího disidenta Petra Cibulky.

Prověrku stranických finančních zpráv za loňský rok prováděl sněmovní kontrolní výbor. Na základě jeho revize požádala dolní komora Sobotkův kabinet, aby návrhy na zrušení stran nebo zmrazení jejich chodu podal k Nejvyššímu správnímu soudu. Vláda ale nenavrhne sankce vůči všem chybujícím uskupením, protože část z nich se neprovinila opakovaně.

Některé ze stran, které má vláda navrhnout zrušit, nicméně už správní soud rozpustil. Jde například o Hnutí za telefonování zdarma, Zemské demokraty nebo o Nezávislé demokraty, jejichž dlouholetým představitelem byl někdejší šéf Novy Vladimír Železný. V letošní informaci se navzdory tomu objevují, protože kontrolní výbor vycházel z údajů platných ke konci loňského roku a rozhodnutí soudu v něm nemohl zohlednit.

Machova strana nestihla termín

Ze stran, jejichž zrušení by podle sněmovny měla vláda navrhnout soudu, předložilo devět neúplnou zprávu. Je mezi nimi například strana Volte Pravý blok chartisty Petra Cibulky; antikomunistická formace, která hlásá principy přímé demokracie a vešla ve známost i díky svému nevšedně objemnému názvu, zabírajícímu výraznou část voličského lístku.

Sněmovní kontrolní výbor se letos finančními zprávami politických uskupení zabýval naposledy. Povinnost příště připadne novému Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Úplnou výroční finanční zprávu za loňský rok předložilo letos do sněmovny 137 z celkových 264 politických stran a hnutí. V tomto seznamu jsou i všechny parlamentní strany. Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) však už dříve upozornil, že čtrnáct z nich dalo zprávu po termínu, mezi nimi Strana svobodných občanů.

Vydáno pod