Díky preventivním programům se zaměstnanci cítí lépe. Mohou i zachránit život

Studio 6: Péče o zdraví jako součást firemní kultury (zdroj: ČT24)

Zaměstnavatel mnohdy může svým pracovníkům výrazně pomoci, aby byli v dobré fyzické i psychické kondici. Některé programy, především ty preventivního charakteru, mohou dokonce zachraňovat lidské životy. Péče o zdraví se stále častěji stává součástí firemní kultury v České republice. Vloni získaly ocenění Firma pro zdraví Česká pošta, Borgers a Veolia.

Yvona Hartlová z programu Firma pro zdraví je přesvědčena, že firma je ve své podstatě živý organismus, jak říkal už Tomáš Baťa. „Ve firmě je třeba mít spoustu dobrých vztahů, dobré prostředí a podmínky pro to, aby lidé mohli podávat takové výkony, jaké od nich podnik očekává,“ konstatovala.

Jaké možnosti společnost svým zaměstnancům nabízí, se pochopitelně liší jejím zaměřením. Cílem je, aby pracovníci netrpěli určitým druhem zátěže, vysvětlila Hartlová. „Může to být program antistresový, na prevenci nádorových onemocnění či nemocí pohybového aparátu,“ vyjmenovala několik příkladů.

Programy mohou i zachránit život

V loňském roce získala ocenění Firma pro zdraví společnost Veolia. „Péče o zdraví je součástí naší firemní kultury,“ podotknul ředitel jednoho z největších dodavatelů na českém vodohospodářském trhu Libor Machan.

V součinnosti s Firmou pro život připravila Veolia pro své zaměstnance vzdělávací program věnující se prevenci rakoviny. „Má stimulovat zájem o vlastní zdraví,“ vysvětlil ředitel. Další oblastí, s níž se pracovníci společnosti seznamují, je racionální strava. Prochází také kurzem první pomoci. „Na kontě už máme prokazatelně deset zachráněných lidských životů,“ pochlubil se Machan.

Kromě Veolie byla vloni oceněna také Česká pošta za program prevenci rakoviny prsu. „Z takového projektu jsou prokazatelně zachráněné lidské životy,“ zdůraznila Hartlová, že nejde jen o dobrou pověst zaměstnavatelů, která je zvýhodňuje na trhu práce.