Nečekaný návrat zimy ve videích: Podívejte se, jak sníh překvapil Česko

Počasí posledních tří dnů překvapilo jak řidiče, tak silničáře. Vytrvalé sněžení, silný vítr a ledovka komplikovaly dopravu na mnoha místech republiky, opravdový návrat zimy zažil především Moravskoslezský kraj. Během čtvrtka se situace postupně uklidňuje, s problémy se hlavně ráno potýkaly ještě na Bruntálsku a Opavsku. Podívejte se na některá videa z posledních dnů.

Největší dopravní potíže hlásil Moravskoslezský kraj. V regionu foukal silný vítr, který na silnicích vytvářel závěje, sněhové jazyky a místy až metr vysoké sněhové bariéry. Některá auta skončila i mimo vozovku v závějích:

Komplikace v dopravě v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Desítky vozidel včetně kamionů, autobusů a dokonce i těžké techniky silničářů na zavátých silnicích uvízly. Řadu nočních výjezdů mají za sebou třeba silničáři z Jeseníků:

Noc v Jeseníkách (zdroj: ČT24)

Dávat pozor musejí řidiči stále ještě i na Bruntálsku, kde od úterý napadl až metr sněhu. Nejhorší byla situace podle silničářů v noci a brzo ráno. Na horách navíc napadlo dalších asi patnáct centimetrů sněhu. V samotném Bruntále to ve středu vypadalo takhle:  

Zimní počasí v Bruntále (zdroj: iReportér/Jiří Nevole)

Ve čtvrtek ráno bylo uzavřeno několik silnic také v okrese Opava. Podobně jako na Bruntálsku i tam zavál sníh několik železničních tratí, po kterých v noci a ráno nemohly jezdit vlaky. Ve středu nasněžilo třeba na Hlučínsku:

Sněžení na Hlučínsku (zdroj: iReportér/Anna Neugebauerová)

Zatímco mnozí řidiči uvízli kvůli počasí na silnicích, další ani nevyjeli. Přívaly sněhu totiž na mnoha místech doslova zasypaly auta. Tyto záběry jsou z Bělé pod Pradědem:

Zasypaná auta v Bělé pod Pradědem (zdroj: iReportér/Marek Salajka)

Ujetá vrstva sněhu působila problémy i některým řidičům v horských oblastech Vsetínska, na Zlínsku silný vítr vyvracel stromy. Řidiči by měli být stále opatrní i ve vyšších polohách Krkonoš a na Orlickoústecku. Zaváté silnice komplikovaly dopravu i na Vysočině:

Doprava na Vysočině (zdroj: ČT24)