ČSSD na sjezdu podpoří Fico a Kern, Zemana nepozvali

Sociální demokraty přijedou na březnový sjezd podpořit slovenský premiér Robert Fico a rakouský kancléř Christian Kern. Prezidenta Miloše Zemana ČSSD nepozvala. Podle mluvčího strany Mikuláše Klanga není ještě seznam všech pozvaných uzavřen.

Zatímco Fico je pravidelným návštěvníkem vrcholných akcí ČSSD, pro Kerna bude brněnská návštěva první příležitostí. Do funkce kancléře byl jmenování loni v květnu, vedení rakouské sociální demokracie (SPÖ) se ujal o měsíc později.

Někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman se chystá v pátek 10. března, kdy v Brně začne sjezd, oficiálně vyjádřit ke své kandidatuře pro prezidentské volby. Na sjezd ale stejně jako loni pozvaný nebyl.

„Nebyl jsem pozván na minulý sjezd ČSSD, nu a předpokládám per analogiam, že nebudu pozván ani na tento další sjezd,“ řekl začátkem února České televizi. Před dvěma lety Zeman prohlásil, že respektuje Sobotkovo právo nepozvat na sjezd prezidenta, ale naznačil, že se premiér obává kritiky.

Rozhovor s Milošem Zemanem 1. část (zdroj: ČT24)

Zeman rovněž odmítl, že by datum jeho tiskové konference bylo záměrně vybrané na den, kdy začíná i sjezd ČSSD: „To absolutně, ale absolutně ne. Sice jsem tušil, že sjezd ČSSD je někdy v březnu tohoto roku, ale vůbec jsem nevěděl, že začíná už 10. března. Termín jsem zvolil velmi jednoduše – je to čtvrté výročí mé inaugurace a to je vše. “ 

Vydáno pod