Morava se dál dusí smogem. Podniky na Třinecku musí omezit výrobu

Smogová situace stále platí ve třech krajích. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu jsou na některých místech Olomouckého kraje až trojnásobně překročeny. Stejné hodnoty jsou i ve Valašském Meziříčí. Na Třinecku je od pátku vyhlášená regulace, při níž musí některé podniky omezovat výrobu.

Rozptylové podmínky jsou nejhorší v Moravskoslezském kraji. Naměřené průměrné denní koncentrace polétavého prachu PM10 překračují limit někde i téměř čtyřnásobně. V celém kraji platí od pátku smogová situace.

Na Třinecku je od pátečního odpoledne regulace. Stanice vykazují nejvyšší naměřené průměrné denní koncentrace prašného aerosolu. U stanice Kosmos to bylo 187 mikrogramů a u stanice Kanada 189 mikrogramů na metr krychlový, tedy téměř čtyřnásobek povolené hodnoty. Aktuální hodinové koncentrace prachu pak odpoledne v Třinci přesahovaly dokonce 200 mikrogamů na metr krychlový.

Lidé by měli omezit pobyt venku a zdržet se zvýšené fyzické zátěže. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, pro starší lidi a malé děti. Meteorologové rovněž doporučují, aby lidé co nejvíce omezili cestování auty a přednostně používali veřejnou dopravu.

Ve Zlínském kraji je nejhorší stiuace ve Valašském Meziříčí, kde překračují koncentrace prachu v ovzduší až trojnásobně povolený limit 50 mikrogramů. Hodnoty jsou více než dvojnásobně překročeny i v Otrokovicích, ve Štítné nad Vláří, ale i ve Zlíně. V ostatních částech kraje je situace lepší. V Těšnovicích na Kroměřížsku i v Uherském Hradišti jsou hodnoty již pod limitem. Smogová situace platí v kraji od pátečního odpoledne.

Až trojnásobně překročené limity jsou i na některých místech Olomouckého kraje. Podle meteorologů je ovzduší špatné na všech místech kromě Jesenicka. Smogová situace zde byla vyhlášena také v pátek. Meteorologové přitom neočekávají, že by se situace změnila.

Průměrné denní koncentrace překročily povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový v Olomouci, Prostějově a Přerově. Aktuální hodinové koncentrace jsou nyní nejvyšší v Olomouci-Hejčíně, a to 151 mikrogramů, v Bělotíně na Přerovsku je to 149 mikrogramů. O moc lépe na tom nejsou ani obyvatelé Prostějova, kde stanice vykazují 148 mikrogramů. 

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.