Chovanec na jihu Moravy neuspěl. ČSSD tu chce ve vedení Sobotku a Tejce

Jihomoravská ČSSD schválila nominaci premiéra Bohuslava Sobotky na předsedu strany a Jeronýma Tejce na prvního místopředsedu. Organizace je tak první, která nominovala na místopředsedu někoho jiného než ministra vnitra Milana Chovance. Sobotka zatím získal podporu všude, i na Vysočině a v Olomouckém kraji.

Sobotka ani Tejc neměli ve své domovské organizaci protikandidáta. „Pro nominaci Bohuslava Sobotky se vyjádřilo 149 ze 154 přítomných, zbylých pět se zdrželo a nikdo nebyl proti. U nominace Jeronýma Tejce bylo ze stejného počtu 147 pro a sedm se zdrželo, nikdo nebyl proti,“ informoval tajemník klubu ČSSD v krajském zastupitelstvu Petr Šikula.

Premiér preferuje jako prvního místopředsedu Chovance. Už dřív řekl, že k Tejcovi nemá důvěru. „Dalo se ale očekávat, že na jižní Moravě bude jiná nominace. Jsme demokratická strana a je v pořádku, že je na jednotlivé funkce více kandidátů,“ řekl novinářům. Na jihu Moravy chce znovu kandidovat v podzimních volbách do sněmovny.

Sobotka: Musíme být hlavně jednotní

Pro Tejce je podpora mateřské organizace důležitá. „Bez podpory členů sociální demokracie na jižní Moravě bych se o pozici dvojky nemohl ucházet. Každý musíme přesvědčit nejprve vlastní, kteří nás znají, a pak můžeme postoupit o krok výš. Proto jsem rád, že mám podporu jihomoravské ČSSD, i když má premiér odlišný názor,“ řekl.

Sobotka: Po sjezdu musí ČSSD mluvit jedním hlasem (zdroj: ČT24)

Podle premiéra musí být strana po sjezdu hlavně jednotná. „Musí mluvit jedním hlasem a být srozumitelní pro naše voliče. Odmítám rozdělovat sociální demokracii, mým cílem je ji sjednocovat. Chci to po všech kandidátech do vedení strany,“ dodal.

Chovanec neuspěl ani na Vysočině

V sobotu proběhla krajská konference ČSSD i na Vysočině. Sociální demokraté schválili nominaci Sobotky na předsedu strany. Na prvního místopředsedu nenavrhli nikoho. Na pozice dalších místopředsedů získal nominaci šéf sněmovny Jan Hamáček a volební manažer strany Jan Birke. Nikdo z ostatních navržených nedostal nadpoloviční počet hlasů, ani kandidát na prvního místopředsedu Milan Chovanec. 

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Nominanty vybíral ještě Olomoucký kraji. Na post předsedy navrhli straníci Bohuslava Sobotku. Za prvního místopředsedu chtějí Chovance. Nominaci na posty místopředsedů v Olomouci získali Jan Birke, Petr Dolínek, Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček, Michaela Marksová a Lenka Teska Arnoštová.

Sobotka už má podporu z 12 krajů

Sobotka už tak získal podporu k pokračování na dvanácti krajských konferencích. Kandidáty do vedení budou v příštích týdnech ještě vybírat sociální demokraté v Moravskoslezském a Jihočeském kraji. 

Prvním místopředsedou by podle většiny regionů měl zůstat Chovanec. Volební sjezd ČSSD se uskuteční v březnu.