OBRAZEM: Nejen Humpolec nebo Ostrava. Zřícení budov v Česku v minulosti

V České Třebové na Orlickoústecku se v sobotu večer zřítila střecha nově otevřené sportovní haly, kde probíhal florbalový turnaj. Všem přítomným se podařilo z místa utéci. Už v minulosti došlo v Česku k případům, kdy spadly celé budovy nebo jejich střechy. Příčinou je obvykle počasí. Některé budovy ale spadly poté, co se je sběrači kovů pokusili rozebrat na součástky a ty pak prodat do sběru. Ve fotogalerii připomínáme několik mediálně sledovaných případů.

  • 3. ledna 2006 došlo ke zřícení části střechy supermarketu Lidl v Ostravě. Zkolabovala pod tíhou sněhu. „Na jednom konci spadla střecha až na zem do zásobovací části marketu, kam nemají zákazníci přístup, v přední části zůstala viset na regálech metr až dva nad zemí,“ popsal tehdejší mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Budova byla dva roky po kolaudaci. Sanitka z místa odvezla lehce zraněnou ženu, která v obchodě pracovala jako prodavačka. Ostatním přítomným se podařilo utéci.
  • 10. února 2006 se v Humpolci zřítila střecha nového hokejového stadionu za 20 milionů korun. Ocelové nosníky, které nesly mírně sedlovou střechu, se propadly pod tíhou půlmetrové vrstvy mokrého sněhu. Na stadionu zrovna trénovali mladí hokejisté. Asi 30 dětí bylo včas evakuováno, nikomu se nic nestalo.
  • 2. ledna 2007 se ve Vejprtech na Chomutovsku sesula bývalá továrna Tosta. V troskách zahynul dvacetiletý muž. Na budovu měla zástavní právo banka, dříve patřila soukromým majitelům, kteří se o ni nestarali. Město je opakovaně varovalo, že je objekt v havarijním stavu, a pokoušelo se najít peníze na jeho údržbu. „Dům byl zdevastovaný. Lidé z něj odnesli vše, co se dalo prodat ve sběrně včetně železných nosníků. Zbyly tak jen zdi, které nejspíš nevydržely déšť a větrné počasí,“ uvedla tehdejší mluvčí chomutovské policie Marie Pivková.
  • 10. ledna 2007 spadla v České Kamenici na Děčínsku střecha a jedno patro bývalého zemědělského skladu. Pod sutinami uvízli tři lidé. Jednoho z nich záchranáři vyprostili živého, ostatní dva zemřeli. Dalším lidem se podařilo z horní části budovy utéct. Muži v objektu sbírali kovový materiál do sběru, přičemž rozebrali nosnou konstrukci. Město jako vlastník budovy čekalo na vydání demoličního výměru, i když podle statika nebyla v havarijním stavu. Policisté z objektu sběrače kovů před sesuvem budovy několikrát vykázali. Včetně muže, který byl zavalen.
  • 28. července 2007 v Kladně spadla čtvrtina obrovské výrobní haly v areálu bývalých hutí Poldi. Pod sutinami objektu o rozměrech 200 x 300 metrů zůstalo uvězněno pět lidí. Tři z nich se hasičům podařilo vyprostit živé, byť s těžkými zraněními s celoživotními následky, dva zemřeli. Lidé, na něž se hala zřítila, se ji pokoušeli rozebrat, aby součásti prodali ve sběrných surovinách. Policisté přitom z objektu před tragickou událostí skupiny sběračů kovů několikrát vykazovali. Konkrétní osobu, která by byla za sesuv zodpovědná, se nepodařilo určit. Trestní stíhání proto nebylo zahájeno.
  • 24. června 2016 došlo ke zřícení střechy a stropu tělocvičny Střední školy techniky a služeb v Karviné. Z důvodu špatného technického stavu byla budova již několik dní uzavřená a nikdo se v ní nenacházel. Střecha přitom rok před propadem prošla zateplením a rekonstrukcí. Škoda byla vyčíslena na 5 milionů korun.
Vydáno pod