Spor o napadení policisty pokračuje. Levicová aktivistka půjde znovu před soud

Případem levicové aktivistky Kateřiny Krejčové se bude muset pražský městský soud opět zabývat. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který zrušil zprošťující rozsudek z letošního dubna. Krejčová byla obviněna z napadení policisty na demonstraci. Informaci ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová.

Krejčová byla obviněna z toho, že loni v červenci napadla policistu, který zasahoval proti jejímu příteli. Policista poté skončil v týdenní neschopence. Prvoinstanční soud Krejčové uložil měsíční podmínku, odvolací soud ale rozsudek zrušil – podle něj nešlo o závadné jednání, aktivistka policistu zranit nechtěla. S tímto verdiktem nesouhlasil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podal proto dovolání k Nejvyššímu soudu.

K události došlo loni na začátku července na demonstraci v centru Prahy, kde několik set lidí protestovalo proti migraci a uprchlických kvótám. Někteří z účastníků tehdy na akci vyrazili s maketami šibenic, které upozorňovaly na vlastizradu některých českých politiků. Pochodu demonstrantů se pokusila zabránit skupina aktivistů, kteří se posadili na zem a odmítali vstát.

(Ne)přiměřená obrana přítele

Proti skupině zasáhli policisté, kteří odvedli mimo jiné přítele Kateřiny Krejčové. Při tom mu měli údajně praštit hlavou o zem a vyrazit zub. Krejčová podle obžaloby policistu, který „zaklekl“ jejího přítele, napadla, když mu skočila na záda a trhla ramenem. Policista byl poté údajně kvůli bolestem na týdenní neschopence.

Obvodní soud pro Prahu 1 Krejčovou potrestal za násilí proti úřední osobě měsíční podmínkou s roční zkušební dobou. Odvolací pražský městský soud letos 28. dubna rozsudek prvoinstančního soudu zrušil a Krejčovou zprostil obžaloby s tím, že nejde o trestný čin.