Zimola coby Haškův nástupce v čele asociace krajů? ANO chce vlastního kandidáta

Hnutí ANO nepodpoří jihočeského hejtmana ČSSD Jiřího Zimolu do čela asociace krajů. Předseda ANO Andrej Babiš uvedl, že se bude jeho strana ucházet o předsednický post v asociaci sama, protože bude se šesti členy nejsilnější. Zimola svou kandidaturu připustil v rozhovoru pro úterní Právo, ale s tím, že chce i podporu hejtmanů z ANO a dalších stran.

Jihočeský hejtman má podle svých slov podporu premiéra Sobotky. Hnutí ANO ho ovšem podle Babiše nepodpoří: „ANO má šest hejtmanů, tedy nejvíc ze všech stran. Proto budeme chtít do čela asociace našeho kandidáta,“ uvedl předseda ANO. Konkrétní jméno kandidáta zatím nesdělil.

ANO bude mít hejtmana ve Středočeském, Karlovarském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Členkou asociace je i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). ČSSD bude po letošních volbách v čele pěti krajů, po jednom povedou komunisté, KDU-ČSL a STAN.

Nejvyšší post v asociaci krajů dosud držela v regionech nejsilnější ČSSD, předsedal jí jihomoravský hejtman Michal Hašek. Svou pozici však letos neobhájil, podobně jako většina hejtmanů vládní strany.

Právě Zimola patřil vedle hejtmana Vysočiny k několika málo výjimkám: post v čele kraje bude zastávat už třetí funkční období. Navíc se o něm spekuluje jako o možném vyzyvateli předsedy strany Bohuslava Sobotky na jarním sjezdu ČSSD.