Spor o elektronický recept trvá. Výrobce má doložit, že jde o autorské dílo

Události ČT: Spor o e-recept a další aplikace. Výrobce má doložit, že jde o autorské dílo (zdroj: ČT24)

Firma Tronevia požaduje, aby Státní úřad pro kontrolu léčiv přestal používat osm aplikací včetně elektronického receptu, podle firmy tak totiž činí neoprávněně. Za autorské dílo chce firma 167 milionů. Lékový ústav však tvrdí, že za dodané služby zaplatil. Spor se dostal k Městskému soudu v Praze.

Tronevia si v žalobě stěžuje na to, že ústav užívá aplikace bez zaplacení odměny a že firmu opakovaně označuje za viníka jejich výpadků. Odmítá, že by ústav od systémů svévolně odpojila, pouze prý uplynula sjednaná doba k poskytování servisní podpory.

„Státní úřad pro kontrolu léčiv říká: 'Ano, odebírali jsme služby a za ty jsme platili. Nikdy jsme neslyšeli nic o tom, že budete požadovat nějakou úhradu za něco, za co už jste podle nás zaplaceno dostali,'“ přiblížil advokát ústavu Jiří Matzner.

Soud, který se nyní sporem firmy se státním úřadem zabývá, záhy stání přerušil. Žaloba nepřipadala soudu kompletní. Do příštího jednání musí firma Tronevia doplnit důkazy o tom, že na dané programy se skutečně vztahuje autorské právo. Projednávání žaloby bude pokračovat na jaře.

Advokát firmy Tronevia Tomáš Pavelec (vlevo) a advokát SÚKL Jiří Matzner (vpravo).
Zdroj: ČTK

Právníkovi firmy Tomáši Pavelcovi doporučila, aby jako svědky navrhl zaměstnance společnosti. „Ať popíšou, co dělali a z čeho vycházeli,“ řekla. Pavelec chtěl znaky autorského díla prokázat mimo jiné znaleckými posudky, soudkyně mu ale sdělila, že zatím žádný posudek nechce, a pokud ho chtít bude, nechá si ho vyhotovit znalcem, kterého sama ustanoví. „Na žalobě dále trváme,“ podotknul Pavelec.

Spor o užívání aplikací vyřadil na konci loňského roku z provozu elektronické recepty a vydávání léků s omezením, včetně léčebného konopí. Nový dodavatel se hledá v tendru. Mezitím lékový ústav zprovoznil náhradní systém.

Lékárník zatím nezabrání duplicitě léků

Když člověk přijde s e-receptem do lékárny, po naskenování kódu na receptu lékárník vidí základní informace a dávkování léku. I když někde přijmou elektronický recept jen párkrát za den, celkově jich přibývá. Jen v říjnu jich lékaři vydali přes 205 tisíc.

Lékárníci nicméně nemohou zabránit duplicitě léků nebo nežádoucím účinkům ve spojitosti s jiným lékem, který pacient užívá. Takovou funkci v systému zatím postrádají. Do budoucna se s ní ale počítá, stejně jako s digitálními recepty, které mají být povinné od roku 2018.