O komunisty se v Ústeckém kraji přetahují ČSSD s ANO

V Ústeckém kraji se naplno rozběhla vyjednávání o podobě nové koalice. Vítěz voleb, hnutí ANO, preferuje dvojkoalici, už v neděli nabídlo spolupráci dosud vládnoucím komunistům. S těmi ale jednala i ČSSD, která skončila ve volbách třetí a dosud s komunisty v kraji vládla. A sociální demokraté za sebou mají i jednání s koalicí SPD-SPO.

Krajské předsednictvo hnutí ANO dalo vyjednávacímu týmu mandát k dalším jednáním. ANO preferuje koalici dvou stran, sejít se chce ale i právě s třetí ČSSD. Koalice ANO a KSČM by měla v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 33 hlasů.

„Většina dvou politických subjektů má větší šanci měnit, než když je tam subjektů více. Ale není nic uzavřeného. Pokud se najdou shody, může se to utvořit ve větším počtu a může to fungovat,“ řekl Jan Richter z vyjednávacího týmu ANO. Jasno o podobě budoucí spolupráce chce mít do poloviny tohoto týdne.

Do jednání vstoupila i ČSSD

Jednat o možnostech budoucího uspořádání v kraji začala i sociální demokracie. Podle lídra kandidátky a poslance Jaroslava Foldyny ale žádná konkrétní forma spolupráce zatím na stole není. „Jednání s KSČM bylo velmi příjemné a vstřícné. S SPO šlo o věcnou, velmi konstruktivní schůzku,“ doplnil Foldyna.

KSČM podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka probere možnou formu spolupráce ve svém
krajském výboru, který rozhodne. ANO už dříve naznačilo, že v případě dvojkoalice s komunisty by nemuselo trvat na postu hejtmana, žádá ale nadpoloviční většinu v krajské radě.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Případná dvojkoalice ANO a KSČM by tak měla pohodlnou většinu 33 hlasů. Těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů by mohla mít i případná trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO.