Ústavní soud odmítl stížnost policisty za ubití devítiměsíční holčičky

Policista Pavel Slanina neuspěl se stížností u Ústavního soudu (ÚS). Za ubití devítiměsíční holčičky své přítelkyně v Karlových Varech ho letos v březnu na osm let vězení odsoudil odvolací pražský vrchní soud. Snížil mu tak původní desetiletý trest, který mu uložil loni v listopadu Krajský soud v Plzni.

Policista si u Ústavního soudu stěžoval na právní závěry obou soudů. Po pravomocném rozhodnutí odvolacího soudu se ale neobrátil na Nejvyšší soud a nevyčerpal tak všechny opravné prostředky. Ústavní soud mu proto nevyhověl. Česká televize to zjistila z databáze ÚS.

„I když se stěžovatel sám domníval, že jím vytýkané vady napadených rozhodnutí nespadají pod zákonné dovolací důvody, byl povinen před podáním ústavní stížnosti vyčerpat dovolání coby mimořádný opravný prostředek,“ zdůvodnil ve svém rozhodnutí Ústavní soud.

Matka zemřelé holčičky se Slaninou stále žije

Incident se stal v dubnu 2014. Matka holčičky, se kterou Slanina v té době žil, musela na chvíli odejít z jejich společného bytu. Podle obžaloby poté devětadvacetiletý policista z neznámých důvodů dítě několikrát udeřil do hlavy nebo s ním silně třásl, čímž mu způsobil krvácení do mozku. Holčičku pak ještě několikrát uhodil do břicha.

Dítě po dvanácti dnech zemřelo na specializované pražské resuscitační klinice. Slanina tvrdí, že se holčičku snažil resuscitovat poté, co se začala dusit. Podle soudních znalců jí ale vědomě ublížil. Matka zemřelé holčičky se Slaninou stále žije, mají spolu další dítě.