Nová aplikace pomůže neslyšícím porozumět webovým stránkám

Nová aplikace pomůže neslyšícím porozumět webovým stránkám (zdroj: ČT24)

Čeština je pro neslyšící cizí jazyk, který není vůbec jednoduché se naučit. Pro ty, kdo se dorozumívají ve znakové řeči, je to ale každodenní problém, zvlášť v komunikaci s úřady. Projekt komunity Deaf Friendly proto teď umožňuje překlad internetových stránek, mezi prvními se do projektu zapojily třeba pojišťovny.

Český znakový jazyk a čeština jsou dvě různé řeči s jinou gramatikou i slovosledem. Pavlínu Spilkovou tato překážka trápí hlavně při komunikaci s úřady. Informace jsou sice dostupné na internetu, ale jen v psané češtině. Neslyšící proto potřebují tlumočníka.

Ze zákona přitom na úřední informace má právo každý. Pavlína Spilková, která má neslyšící děti, rodiče a sestru, se proto nedávno rozhodla zapojit do týmu, který proti těmto překážkám bojuje. Pomáhá tak s natáčením překladů do znakové řeči.

Agentura Deaf Friendly – tedy přátelská neslyšícím – totiž vyvinula rozšíření pro webové prohlížeče. Místo textu se tak lidem objeví video ve znakovém jazyce. „Aplikace je uzpůsobena tak, že vůbec nezasahuje do původních webových stránek a vůbec nenaruší jejich vizuál,“ popsala Lucie Břinková z agentury Deaf Friendly. Aplikace doplnila třeba webové stránky Oborové zdravotní pojišťovny.