Plánované vraždy bez promlčení a odpovědnost od 13 let, navrhují poslanci

Poslanci sněmovního ústavně právního výboru v čele s Jeronýmem Tejcem (ČSSD) chtějí, aby u nejzávažnějších trestných činů byli pachatelé odpovědní už po dovršení 13 let. Podle návrhu by také vražda v některých případech neměla být promlčitelná. Novelu členové výboru v pátek předložili sněmovně.

Návrh zákona podle Tejce řeší dvě základní věcí. První je snížení trestní odpovědnosti u nejzávažnějších trestných činů na 13 let věku pachatele. „Ve všech případech trestných činů, kde hrozí dospělému výjimečný trest, by byly odpovědné i děti od třinácti do patnácti let,“ uvedl Tejc na tiskové konferenci. V ostatních případech by zůstala hranice trestní odpovědnosti 15 let.

Promlčení u závažných zločinů by nebylo možné

Druhým zásadním bodem je zvýšení trestu za vraždu a návrh, aby v určitých případech, jako třeba vražda těhotné ženy či dítěte mladšího 15 let, nebyla promlčitelná. Nyní jsou nevyřešené případy promlčené po dvaceti letech, podotkl Tejc. „Chceme, aby za plánovanou vraždu, vraždu, která je prováděna s rozmyslem, nebo vraždu na více osobách, hrozil výjimečný trest. Tedy 20 až 30 let, nebo doživotí,“ uvedl Tejc. Nejnižší sazba by se v těchto případech zvýšila na 15 let (místo dosavadních deseti). 

Novela také zvyšuje horní hranici trestu pro mladistvé do 18 let na 7 let (ze současných 5 let) a v nejzávažnějších případech na 15 let (ze současných 10 let). „Za posledních 20 let se postupně zvyšovaly sazby za nejzávažnější násilné činy, nicméně nepromítlo se to do sazby u mladistvých,“ vysvětlil Tejc. 

Konec anonymity mladistvých pachatelů?

Návrh také počítá s tím, že by se zveřejňoval pravomocný odsuzující rozsudek nad mladistvým, pokud soud uložil aspoň osm let. Zveřejňovalo by se i jméno a místo trvalého pobytu odsouzeného. „Myslíme si, že to může mít určitý preventivní charakter,“ řekl Tejc.

Novela má podle Martina Plíška (TOP 09) podporu napříč politickým spektrem. „Dáme ji podepsat všem poslaneckým klubům, do čtrnácti dnů bychom ji oficiálně předložili,“ řekl. Návrh má podle něj postihnout hlavně závažné násilné trestné činy, protože jejich pachatelé si už ve 13 uvědomují, že vraždit se nemá. „Chci také zdůraznit, že nechceme hýbat s věkovou hranicí pro legální sexuální styk,“ dodal Plíšek.

„Při zadržení pachatelů třeba už ve věku 13, 14 let u poloviny výslechů zaznělo ‚stejně mi nic neuděláte'. (…) Svědomí by mi nedalo, abych tuto novelu nepodpořil,“ uvedl člen ústavně právního výboru sněmovny Bronislav Schwarz (ANO).

Primářka odd. klinické psychologie: Myslím si, že snížení hranice je namístě (zdroj: ČT24)

Ondřej Múka ale v hladu po snižování věku trestní odpovědnosti velké úskalí. „Myslím, že většina společnosti spolu se mnou cítí, že zejména ve složce psychosociální jsou dnešní třináctiletí na jiné úrovni, než byli třináctiletí před deseti, dvaceti lety. Problém je ale někde úplně jinde, a sice ve způsobu řešení v rámci trestní politiky. Jestli tímto způsobem nepřistupujeme na hru: ´Pojďme zavést plošnou trestní represi a zcela rezignujme na prevenci´. To je podle mě zcela špatně,“ hodnotí záměr části poslanců.