Simulátory pomáhají při výuce mediků i záchranářů

Záchranáři se bez dokonalého výcviku neobejdou. Krizové situace a případné komplikace trénují ve výcvikových střediscích, kterým chce ministerstvo pro místní rozvoj v následujících letech rozdělit miliardu korun na nákup nových technologií a pomůcek. Podobně se připravují i medici. První lékařská fakulta Univerzity Karlovy pro ně otevřela simulační středisko.

Simulátory pomáhají i při výcviku budoucích lékařů. Skutečné nemocné nahrazují počítačem řízené figuríny, které ale dýchají, mají puls a tluče jim srdce. Například při simulovaném nedostatku kyslíku zmodrají robotickému pacientovi nehty.

Centrum pro mediky má k dispozici tři špičkové simulátory, z nichž jeden stojí zhruba milion korun. K tomu ultrazvuk, polohovatelná lůžka, infuzní a další techniku. Nic z toho realitu nenahradí, ale studenti získávají praktické dovednosti, týmového ducha a trénují i komunikaci s pacientem. Kromě studentů využívají jedno z nejlépe vybavených výukových center v Česku i dostudovaní lékaři. Naposledy se tu konaly kurzy pro traumatology a anesteziology.

Simulátory pomáhají při výuce mediků i záchranářů (zdroj: ČT24)

Lékaři záchranné služby si můžou příjezd k nehodě vyzkoušet na počítači

Na rozsáhlé zásahy se zdravotničtí záchranáři připravují při cvičeních s figuranty nebo na trenažérech. Na simulátoru je možné navrhnout různé scénáře - děj na první pohled připomíná počítačovou hru. Na tranažéru cvičí většinou noví záchranáři a jednou do roka i ti zkušení.

Podobné je to u hasičů - ti nacvičují počínání při zásahu například ve Školním a výcvikovém středisku v Brně. Týdně jich tam projde výcvikem sto padesát. Peníze od ministerstva by chtěli použít třeba na nákup trenažéru úniku nebezpečných látek.

Hasiči z Olomouce zachránili Čecha v Anglii

Práci záchranáře nelze dělat bez velkého osobního nasazení. Někdy je třeba riskovat život, jindy stačí využít dobré kontakty a zorganizovat účinnou pomoc. Právě to se povedlo olomouckým hasičům, kteří „na dálku“ zachránili českého řidiče v Anglii.

Informaci o muži, kterému se v Británii udělalo špatně, totiž dostali na tísňové lince 112. Čech zavolal své kamarádce domů a ta kontaktovala olomoucké hasiče. Záchranáři se obrátili na britské kolegy, kteří posléze českého řidiče odvezli do nemocnice.

Ve středu za to olomoučtí hasiči převzali prestižní cenu Asociace tísňového volání.