Poslanci chtějí od vlády informace o migrační krizi

Sněmovna i přes dosavadní odpor vlády odhlasovala, že ve čtvrtek dostanou poslanci informace kabinetu o migrační krizi. Opozici k tomu pomohly hlasy lidovců. Poslanci také kývli na vyšší státní příspěvky zaměstnavatelům na plat lidí se zdravotním postižením. Mohly by dosáhnout až 8800 korun měsíčně místo nynějších 8000 korun. A podporu zákonodárců dostala i novela horního zákona, podle které má stát dostávat větší podíl z poplatků za těžbu hnědého uhlí. Podíl obcí klesne.

Vládní koalice původně chtěla řešit situaci kolem přílivu migrantů z Asie a Afriky až za tři týdny a žádosti o přednostní projednávání odmítala. V prosazení požadavku na informaci od vlády během čtvrtečního zasedání pomohli poslanci KDU-ČSL, sociální demokraté a ANO návrh nepodpořili.

Není jasné, zda se k migraci ve čtvrtek poslanci dostanou

Dolní komora by se migrací měla zabývat ve čtvrtek hodinu před polednem, a to po projednání odpovědí členů vlády na písemné interpelace poslanců. Není ale zcela jisté, zda se dolní komora k migračnímu tématu skutečně dostane vzhledem k tomu, že poslanci budou mít možnost ve čtvrtek ráno program jednání ještě znovu upravovat. Spor o projednávání témat souvisejících s migrací zabral poslancům téměř dvě hodiny při úterním schvalování programu nynější schůze.

Příspěvky pro zaměstnavatele schválili poslanci formou přílepku

Na příspěvky má nárok zaměstnavatel, který zaměstnává na chráněných pracovních místech více než polovinu lidí se zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků. Návrh, který předložil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, také zvýší o 700 korun až na 2700 korun možnou měsíční státní dotaci na další náklady zaměstnavatele související se zaměstnáváním lidí se zdravotním postižením. Rozpočtový dopad zvýšení příspěvků by činil podle důvodové zprávy nejvýše 540 milionů korun ročně, reálně asi 380 milionů korun.

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová považuje za nepřijatelné, že normu schválili poslanci formou přílepku k zákonu o bezpečnosti práce. Podle ní podobně zásadní věc musí být prodiskutována a měla by být známa i stanoviska dalších ministerstev. „V tomto případě považuji schválení formou přílepku za naprosto nevhodné,“ uvedla pro ČT Adamová. Podle ní nejde v rámci sociálních zákonů o výjimku, což naznačuje nekvalitní práci úředníků ministerstva.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ale považuje za stěžejní, aby se vyšší příspěvky k zaměstnavatelům dostaly co nejdříve. Navíc byla prý norma široce prodiskutována. „Poté, co byla schválena vyšší minimální mzda i pro zaměstnance a zaměstnankyně pobírající invalidní důchod, jsme hledali způsob, jak to co nejrychleji zaměstnavatelům vykompenzovat," uvedla ministryně.

Vydáno pod