Lidé přispívají na charitu častěji a více. Oblíbené jsou dárcovské SMS i věcné dary

Lidé podporují charitu stále víc (zdroj: ČT24)

Češi stále častěji přispívají na charitu pravidelně každý měsíc, a nikoliv jen jednorázově při katastrofách. Vloni meziročně vzrostla také obliba dárcovských SMS zpráv. V období vánočních svátků byly  úspěšné sbírky s oblečením, ale třeba i s vybavením pro domácnosti.

Do sběrných skladů loni od dárců mířily například berle, různá chodítka, hračky, ale rovněž hrnky, misky, bundy, kalhoty či kabelky. Ze Švédska a Norska pak invalidní vozíky.

„O vozíky je nouze,“ řekla boromejka Marie Goretti Boltnarová. Patří k těm, kteří jsou u příjmu darů, aby je pak mohli prostřednictvím sociálních pracovnic zadarmo rozdat chudým a nemocným lidem.

Charitativní organizace rozdávají darované oblečení bezdomovcům přímo na ulici. Z kontejnerů na textil je pak část věcí věnována také Českému červenému kříži, který je nejčastěji využívá na humanitární účely v zemích třetího světa. Právě v době vánočních svátků jsou lidé štědřejší než jindy, potvrdil Michael Trejtnar, provozovatel kontejneru na textil.

Lidé rádi podporují dlouhodobější záměry

Na dárcovských textových zprávách se jen loni k 17. prosinci vybralo přes 30 milionů korun. Bylo to o pět milionů korun více než za celý předchozí rok 2014.

Fórum dárců uvedlo, že pokud organizace komunikují s dárci o svých záměrech a dlouhodobějších projektech, lidé je rádi podpoří. Podíl dárcovských zpráv, které se odesílají pravidelně každý měsíc po celý rok, tak postupně roste. Loni tyto roční DMS tvořily už skoro třetinu odeslaných zpráv. Vybralo se díky nim kolem deseti milionů korun.

Dárcovské SMS
Zdroj: ČT24

Zhruba 28 procent peněz z letošních DMS putovalo na péči o postižené a nemocné děti. Čtvrtina vybrané částky podpořila další projekty pro handicapované, 13 procent pak ústavní péči. Desetina sumy šla na humanitární pomoc. Osm procent se využilo na vzdělávání a výzkum, čtyři procenta na sociální služby. 

DMS jsou přitom český vynález. Projekt převzalo Slovensko a Bulharsko. Získal také zahraniční ocenění.