Vlk se vrací na Broumovsko, chytl se do fotopasti

Vlk se vrací na Broumovsko (zdroj: ČT24)

Na Broumovsku se potuluje minimálně jeden vlk. Zatím to byly jenom spekulace, teď už ochranáři mluví o téměř stoprocentní jistotě. Vlka vidělo už několik lidí a navíc se zvíře podařilo dvakrát vyfotografovat. Pozorování divokých vlků je vzácné v rámci celého Česka, počet těchto zvířat na našem území se odhaduje na deset kusů. Na Broumovsku sice mohlo jít jen o migrujícího jedince, ochranáři ale nevylučují, že by se v oblasti mohl usadit.

Podle některých pramenů žili vlci na Broumovsku až do konce osmnáctého století. Teď se možná vracejí. Vlka poslední dobou vidělo hned několik lidí a jsou i další důkazy, existují dokonce už dvě fotografie. Prvenství patří Václavu Klímovi, kterému se vlka podařilo vyfotografovat v Hejtmánkovicích, i když jen na dálku a v mlze.

Vlk na Broumovsku
Zdroj: ČT24/Václav Klíma

Nejnovější fotka vznikla díky takzvané fotopasti, tedy kameře umístěné v lese. „Naše fotopasti kontroluji přibližně jednou za měsíc, tentokrát nás mezi obvyklými záběry jelenů, divokých prasat a srnčí zvěře čekalo překvapení v podobě fotografie vlka. Objevil se na lesní pěšině severně od Teplic nad Metují,“ upřesil zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka.

Vlk na Broumovsku
Zdroj: CHKO Broumovsko

Aktuálně získaná fotografie podle odborníků potvrzuje výskyt vlka téměř na sto procent. I v některých předchozích hlášeních z terénu byly dobře uvedeny rozlišovací znaky vlka. Tedy vyšší, štíhlejší postava, lehčí krok, širší a špičatější hlava s trojúhelníkovitýma ušima, huňatý, spíše dolů svěšený ocas. „Ten ocas je typický pro vlka, stejně jako uši a celá postava, která je spíš vyšší a hubenější,“ potvrdil Petr Kafka, že v tomto případě jde opravdu o vlka.

Návrat tohoto zvířete ochranáře těší. „Je to určitě pozitivní věc. Je to úspěch evropské ochrany přírody,“ řekl Kafka. Ne všude ale panuje takové nadšení. Například chovatel ovcí Karel Krecbach nedávno našel několik roztrhaných zvířat a na vině mohl být právě vlk.

Pozorování vlka je vzácné v rámci celého Česka, zpravidla jde o migrující jedince. Nejbližší divoké populace se nacházejí v německé Lužici, na Kokořínsku a na moravsko-slovenském pomezí v Beskydech. Vlk však dokáže v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Počet divokých vlků na našem území se odhaduje na deset kusů.