Ministerstvo podpoří mladé nezaměstnané i obědy pro chudé děti

Tři hlavní oblasti, které chce ministerstvo práce a sociálních věcí podpořit penězi z Evropských fondů, jsou podpora zaměstnanosti, sociální začleňování a boj s chudobou. Celkem má jít o 70 miliard korun pro více než půl milionu lidí. „Jsou to přímé investice do lidí, do lidských zdrojů. Peníze nepůjdou do žádných staveb,“ uvedla ministryně Michaela Marksová, která se chce soustředit na lepší uplatnění absolventů. „Potřebujeme tyto lidi naučit pracovat,“ řekla ministryně.

Tři čtvrtě miliardy je podle Marksové k dispozici na potravinovou a materiální pomoc pro chudé. Zhruba 20 000 dětí ročně by tak například mělo dostávat školní obědy, poskytovat se budou potravinové balíčky. Podle plánu by se jich letos před Vánocemi mělo rozdat 3500. „Rodičů, kteří nemohou svým dětem platit školní obědy, přibývá. V současnosti jsou nejvíce ohroženi nezaměstnaností a možným pádem do chudoby hlavně matky samoživitelky a otcové samoživitelé,“ řekla Marksová.

  • Ministerstvo práce zatím vyhlásilo 38 výzev k podávání žádostí o podporu projektů. Žadatelé v nich mohou získat 62 procent prostředků z celkových 70 miliard, upřesnil náměstek. Resort zatím zaregistroval 649 žádostí o finance za 21,6 miliardy.

Podle náměstka ministryně Martina Kučery je cílem dosáhnout v Česku do roku 2020 míry zaměstnanosti 75 procent. Letos ve třetím čtvrtletí podle statistického úřadu dosahovala 70,5 procenta.

Ministerstvo podpoří mladé nezaměstnané i obědy pro chudé děti (zdroj: ČT24)

V programu zaměstnanost je celkem 2,6 miliardy eur (nyní 70,36 miliardy korun). Z toho zhruba 15 procent platí stát. Tři pětiny celkové sumy se mají využít na podporu zaměstnávání, 27 procent na sociální začleňování a boj s chudobou, dvě procenta na inovace, šest procent na zefektivnění práce úřadů a čtyři procenta na technickou pomoc. „Předpokládáme plné vyčerpání,“ uvedl Kučera. Dodal, že v některých oblastech se sice částky nepodařily vyčerpat, ministerstvo je ale převedlo do jiných projektů.

  • Program na podporu zaměstnanosti navazuje na končící program Lidské zdroje a zaměstnanost. V něm bylo od roku 2007 do roku 2013 k dispozici z Unie 1,88 miliardy eur (nyní 50,87 miliardy korun), k tomu 0,33 miliardy eur (nyní 8,93 miliardy korun) měl poskytnout stát.

Česká vláda čelila kritice za pomalé přípravy na čerpání peněz v minulém období i v tom nynějším, které zahrnuje roky 2014 až 2020. Evropská komise pak české programy schvalovala až letos. „Předpokládáme, že v našem programu nebudeme mít žádné zpoždění,“ uvedl Kučera.