Soud: Česko nesmí zavírat běžence pro podezření z útěku

Česko nesmí zadržovat uprchlíky, kteří v zajišťovacích táborech čekají na transfer do jiného unijního státu. Podle verdiktu ústeckého krajského soudu by takoví lidé měli být propuštěni. Policie se dosud odvolávala na Dublinské nařízení Evropské unie. To už ale podle soudu nemůže. Předpis totiž vyžaduje, aby si státy Unie samy určily, co představuje pojem „nebezpečí útěku“, což Česko neudělalo. Informaci přinesly Lidové noviny. Česko má zatím dva tábory pro uprchlíky. V pátek se otevře další zařízení ve Vyšních Lhotách s kapacitou 220 míst.

  • V Česku jsou nyní dvě zařízení pro zajištění migrantů - v Bělé pod Bezdězem a v Zastávce u Brna. V pátek se otevře další areál ve Vyšních Lhotách s kapacitou 220 míst.
  • Prostory v Bělé slouží k zadržení migrantů, kteří většinou směřují do Německa. Jsou mezi nimi především Afghánci, Syřané a Iráčané. Nedávno byla kapacita areálu zvýšena na 700 lidí.
  • Do konce roku by pro uprchlíky mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst.
  • Ministerstvo vnitra příští rok počítá s dalším rozšiřováním kapacit. Nově by měly vzniknout zařízení v Balkové a Drahonicích.

„Dopad rozhodnutí soudu by měl být takový, že uprchlíci, kteří čekají na transfer do jiné země Evropské unie, by měli být v tuto chvíli propuštěni, protože jejich zajištění není zákonné,“ řekla České televizi Hana Franková z Organizace pro pomoc uprchlíkům. 

Z asi 500 běženců v obou zajišťovacích táborech - Bělé a Zastávce u Brna - byla přitom většina zadržena právě na základě rizika útěku podle Dublinského nařízení. Kvůli omezené možnosti právního poradenství ale podle Frankové k jejich propuštění zatím nedochází. Bez znalosti českého jazyka a práva si migranti žalobu nemohou ani sami napsat.

Soud posuzoval případ Iráčana, který se dvěma malými dcerami mířil přes Česko za příbuznými do Německa. V květnu rodinu zadržela policie a umístila do tábora v Bělé pod Bezdězem. Zadržení zdůvodnila Dublinským nařízením pro vracení běženců do země, kde poprvé vstoupili do schengenského prostoru. Iráčan ale podal žalobu, soud v červnu vyhrál a následně byl z tábora propuštěn. Nyní už je u příbuzných v Německu.

Námitka proti použití Dublinského nařízení kvůli chybějící opoře v českých zákonech byla podaná poprvé. Dříve žaloby napadaly pouze průběh správního procesu, nikoli jeho podstatu. 

Ministerstvo vnitra kvůli ústeckému rozsudku nevydalo policii žádné pokyny. „Není pravda, že by Česká republika zajišťovala protiprávně. Bavíme se o jednom individuálním rozsudku,“ uvedla k verdiktu soudu zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politky Pavla Novotná. Podle ministerstva všechno vyřeší chystaná novela zákona o pobytu cizinců, která v Poslanecké sněmovně prošla prvním čtením a nebezpečí útěku již definuje. Podle zástupců organizací, které uprchlíkům pomáhají s právním poradenstvím, by se ale s propouštěním mělo začít hned.

Situace v areálu pro migranty v Bělé je v posledních dnech napjatá. Situaci ve středu řešili i zástupci ministerstva vnitra, okolních obcí a kraje. Kvůli vzpourám a ničení majetku zde hlídkují policejní posily z Prahy i dalších krajů. Starosta Bělé pod Bezdězem Milan Lomoz (ČSSD) chce proto zamezit pohybu migrantů po městě a mít situaci více pod kontrolou. Zaměstnanci areálu tak nyní budou kontaktovat tamní policii i město vždy, když zařízení opustí některý z běženců a může se volně pohybovat. 

„Máme také s ministerstvem vnitra dohodu, že se pokusí, pokud to půjde, odvést všechny klienty na nádraží, aby nehledali marně cestu a aby nebloumali po městě,“ dodal Lomoz. Starosta rovněž požaduje, aby byli propuštění běženci vybaveni nějakými penězi, případně jídlem nebo jízdenkou na vlak. „Pro mě je důležité, aby nebyli nuceni se uchýlit ke krádežím a trestným činům,“ uvedl.

Česko má nyní dva tábory pro běžence. V pátek se otevře další zařízení ve Vyšních Lhotách s kapacitou 220 míst. Celkem tak bude v uprchlických táborech v ČR 1116 míst. Příští rok pak ministerstvo vnitra počítá s dalším rozšiřováním kapacit. Nově by měly vzniknout zařízení v Balkové a Drahonicích.