Ve vládě hoří spor: Chtěl Babiš zastrašit poslance ČSSD?

Sociální demokraté a hnutí ANO řeší vážný koaliční spor. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na dnešním jednání k zákonu o pojišťovnictví údajně obvinil poslance ČSSD Ladislava Šincla z korupce. Na schůzce měl podle Šincla i složku s jeho jménem a zmínil majetkové poměry jeho rodiny. Babiš odmítá, že by chtěl poslance zastrašit, četl prý jen citace z monitoringu tisku.

Jednání, během něhož měl Babiš nazvat Šincla korupčníkem, se odehrálo dnes před dalšími zhruba 15 poslanci a pracovníky ministerstva financí na schůzce koaliční pracovní skupiny. „Účelem schůzky bylo sjednotit stanovisko koalice k novele zákona o pojišťovnictví, jejíž součástí je můj pozměňovací návrh, zamezující takzvanému přetáčení smluv. Kvůli fintám některých zprostředkovatelů dnes více než půlka životních pojistek končí předčasně a pro klienty vždy nevýhodně,“ uvedl Šincl.

Podle serveru E15 se Babiše poslanec zeptal, zda může vyvrátit spekulace médií, že je ANO napojeno na makléře a zprostředkovatele, a zda proto nemá na konečném znění materiálu svůj zájem. Místo odpovědí mu Babiš údajně vyčetl, že převedl dům na manželku a že jeho matka koupila pozemek. Vicepremiér přitom vycházel ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Šincl ministrovy informace označil za „směs domněnek a pomluv“. „Že do toho zatáhl rodinu, manželku, matku, to je přes čáru,“ řekl s tím, že svůj zážitek sdělil také premiérovi a předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Ten svolal na čtvrtek zasedání grémia a sněmovního klubu.

Babiš: Sprostý koaliční podraz

Šincl už v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Naznačoval, že za nynějšími výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO. Babiš jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz“. Podle něj se o kladné stanovisko ministerstva zasadil jeho bývalý náměstek za ČSSD Martin Pros, a to bez ministrova vědomí.

Šinclův návrh počítá s omezením provizí za zprostředkování smluv životního pojištění. Poslanec si od toho slibuje úsporu zhruba 4,2 miliardy korun, které by měly být přesunuty ve prospěch klientů pojišťoven a krytí jejich životních pojistek.