Dlouhé letní večery ve sněmovně: Nabitý program a obstrukce opozice

Poslanecká sněmovna má na programu jednu z klíčových schůzí, na které chce Sobotkova vláda prosadit několik svých priorit. Jde třeba o elektronickou evidenci tržeb, zákon o prokazování původu majetku nebo zákaz kouření v restauracích. Celkem mají poslanci projednat zhruba 170 bodů a ve svých lavicích zřejmě budou trávit dlouhé večery. Opozice totiž některé body kritizuje a plánuje obstrukce, aby zamezila jejich přijetí.

Elektronická evidence tržeb:

Jedním z takových zákonů je právě elektronická evidence tržeb, kterou začnou poslanci projednávat v pátek. Zatímco vláda ji považuje za jednu ze svých priorit, pravicová opozice chce obstrukcemi jednání úplně zablokovat. „Opozice, pokud ten zákon bude zdržovat, tak to povede logicky k tomu, že zákon začne platit později,“ uvedl k tomu premiér Bohuslav Sobotka.

Podle ministra financí Andreje Babiše je elektronická evidence tržeb revoluční zákon: Jde prý o zásadní zákon v boji proti šedé ekonomice. „Nechceme, aby byli živnostníci a drobní podnikatelé ohroženi,“ oponuje ale předseda ODS Petr Fiala. Právě občanští demokraté chystají obstrukce.  

Politici z hnutí ANO už dopředu připouštějí zdlouhavá noční jednání. „Počítáme s těmito obstrukcemi,“ řekl místopředseda ANO Jan Volný.

Ministerstvo financí plánuje postupné zavedení elektronické evidence: Zpočátku by se měla týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb, celkem tedy asi 60 tisíc podnikatelů. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu, tedy dalších zhruba 250 tisíc živnostníků. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla následně rozhodnout vláda.

Poslanci mají projednat asi 170 bodů (zdroj: ČT24)

Prodloužení podpory biopaliv:

Další zákon, kvůli kterému budou zřejmě poslanci trávit ve sněmovně dlouhé večery, je podpora biopaliv. Kvůli ní se ve sněmovně odehrála ostrá přestřelka zejména mezi pravicovou opozicí a poslanci z hnutí ANO. TOP 09 a ODS totiž vyčítají ministru financí Andreji Babišovi, že je v této věci ve střetu zájmů a další podpora biopaliv přinese zisk firmám z holdingu Agrofert. Kvůli tomu dokonce Sobotkova vláda ve sněmovně čelila prvnímu pokusu o vyslovení nedůvěry.

„Nezbývá nic jiného než jednat i v noci a pokusit se zákon pustit do druhého čtení, aby mohla být racionální debata ve výborech,“ uvedl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.  

Řepkové pole
Zdroj: ČT24

„Myslím, že biopaliva by mělo být velké téma pro všechny, kdo nechtějí platit 500 korun ročně Andreji Babišovi na jeho větší zisky,“ uvedl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Andrej Babiš však odmítá, že by jeho společnost po přijetí zákona měla vyšší zisky - z dotací na biopaliva má výrobce podle něj nulu.

Sněmovna už projednávala ukončení podpory biopaliv na květnové schůzi. Tehdy to bylo v rámci zákona o spotřebních daních. A právě toto hlasování rozlítilo pravicovou opozici: Pro ukončení podpory biopaliv se totiž vyslovil jak Andrej Babiš, tak i další představitelé hnutí ANO – ti pak ale pro návrh nezvedli ruku a zákon šel do Senátu bez tohoto bodu.

Prokazování původu majetku:

Mezi další důležité zákony, které budou poslanci projednávat, patří prokazování původu majetku. Kvůli němu dokonce zavítá v pátek do sněmovny prezident Miloš Zeman, aby k poslancům promluvil. Stane tak teprve potřetí v průběhu jeho mandátu.

Miloš Zeman ve sněmovně
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Prezident totiž prosazuje tvrdší variantu zákona, než která zřejmě ve sněmovně projde. Hlava státu požaduje, aby se norma vztahovala i na majetek, který byl pořízen před přijetím novely. Dosavadní návrh s tím ale nepočítá. Říká jen, že pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, vyzve finanční úřad k jeho prokázání a popřípadě jej zdaní.

Zákaz kouření v restauracích:

Poslanci by se také měli dostat k návrhu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na úplný zákaz kouření v restauracích. Verze, kterou schválila vláda, počítá i se zákazem kouření na koncertech nebo tanečních zábavách. Zakazuje také prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech.

Novela zákona navrhuje:

  • Úplný zákaz kouření ve všech vnitřních prostorech stravovacích zařízení
  • Rozšiřuje se počet míst, na kterých není možné kouřit, např. dětská hřiště nebo vnitřní prostory nákupních center (tamní kavárny)
  • Elektronické cigarety budou chápány jako tabákové výrobky
  • Provozovatelé musejí mít jeden nealkoholický nápoj povinně levnější než alkoholický

Zpřísňuje také sankce za porušení zákona. Například pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, byl by podnik okamžitě na dva dny zavřen.