Vzpomínka na vyhlazené Lidice: Varují před totalitou, zlem a násilím

Bohoslužbou na základech kostela svatého Martina začal v Lidicích program pietní vzpomínky k 73. výročí vyhlazení obce nacistickými vojáky. Mši sloužil biskup Václav Malý, měla připomenout pohnutý osud Lidic, které jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) jde o tragédii, která varuje před totalitou, zlem a násilím. U hromadného hrobu lidických mužů pak Přemysl Sobotka (ODS) řekl, že by se lidé měli poučit z historie a včas čelit zlu a neustupovat mu.

Stovky lidí uctily 73. výročí vypálení Lidic (zdroj: ČT24)

„Je to tak velká tragédie, že nesmí být nikdy zapomenuta. A myslím si, že nejen 73, ale ani 150, ani 200 let nebude dost dlouhá doba. Je to tragédie, která varuje před jakoukoliv totalitou, zlem a násilím, a proto je třeba se tady scházet,“ řekl před bohoslužbou ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Podle starostky Lidic Veroniky Kellerové je důležité osud obce připomínat, protože se začalo znovu válčit v Evropě. „My si tady říkáme, aby se ty hrůzy neopakovaly, ale lidstvo je nepoučitelné, ať znova slyší, kolik tu zahynulo mužů a dětí,“ uvedla.

Bohoslužba se konala mimo jiné za mír a za místa, kde v současnosti zuří válka. Biskup Malý přítomné vyzval, aby se pomodlili za to, aby v těchto oblastech zavládly pokoj a spravedlnost. Mše se zúčastnili také zástupci husitské církve nebo pravoslavné církve srbské.

Památku lidické tragédie si jinak připomnělo několik stovek lidí včetně pamětníků, zástupců armády, skautů či sokolů. Součástí programu je rovněž pietní akt u hromadného hrobu popravených mužů. Věnce k hrobu lidických mužů položili vedle Hermana i místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) nebo ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) řekl, že lidé by se měli poučit z historie, včas čelit zlu a neustupovat mu. „Zlo totiž v dějinách jen mění podoby a střídá důraz, jednou na třídní, jindy rasovou nebo náboženskou odlišnost,“ řekl. Ustupovat fanatickým zločincům, nebo jim dokonce vytvářet nástupní prostory pro možnou likvidaci svobody a civilizace, by bylo stejně nesmyslné a absurdní jako počínání západních politiků Nevillea Chamberlaina a Waltera Runcimana v roce 1938, kteří si podle Sobotky naivně mysleli, že dělají něco pro mír a odvrácení válečného konfliktu, ale na konci jejich přístupu byla druhá světová válka, tragédie Lidic a miliony mrtvých po celém světě.

"Současnost avizuje různé problémy, které mají podobný charakter jako před vznikem německého fašismu, a myslím si, že právě Lidice jsou světovým symbolem," prohlásil první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), "proto jsem rád, že tady to má svoji tradici."

K připomínání historických událostí vyzval také předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, podle nějž je to zapotřebí k tomu, aby lidé nedopustili opakování krvavé minulosti.